SUĐENJE DIREKTORU KODEKSA DRAGI TADIĆU

Glavaševa prijateljica u tajno snimljenim razgovorima: Suci Vrhovnog suda su djeca partizana i ne može im se vjerovati

U vrijeme snimljenih razgovora Glavaš je u bijegu čekao pravomoćnost presude u slučajevima "garaža" i "selotejp"
 Damjan TadiĆ / CROPIX

Napravili smo užasnu glupost i ja se samo nadam da ti nećeš zbog toga ispaštati - jecala je novinarka Sanja Marketić u noćnom razgovoru Branimiru Glavašu, koji je bio u bijegu u BiH. U to vrijeme već je mogla sumnjati na to da joj se razgovori prisluškuju. Glavaš je u 20-minutnom razgovoru izgovorio svega nekoliko riječi, a Marketić ga je 15-ak puta zamolila da nikome ne govori o njihovom razgovoru.

Ti o tome nemaš pojma

- Nama su u policiji rekli da je to USKOK-ov predmet i da se radi o strogoj tajni. Ti o tome nemaš pojma, ali nas je ovdje kontaktirao taj tip i nudio pomoć u tvojem slučaju. Govorio je da ima jake veze u pravosuđu. Tražio je 70 tisuća eura i mi smo odlučili to dati ako bi to tebi pomoglo. Taj nas je tip navlačio i, izgleda, uvalio u gadne probleme, a tebe teško kompromitirao. Radili smo tebi iza leđa, vjerujući da će ti to pomoći. Ja sam u sve uvukla Drmića. Oprosti i nemoj o ovome nikome pričati, molim te opet, govorila je Sanja Marketić Glavašu, koji je samo u jednom trenutku upitao: “A tko je taj?”, misleći na osobu koja je tražila novac kako bi na Vrhovnom sudu isposlovala za njega povoljnu presudu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima Garaža i Selotejp.

Snimak razgovora pušten je na današnjem nastavku suđenja direktoru Koteksa Dragi Tadiću, koji je ostao sam na optuženičkoj klupi otkako se pet njegovih suoptuženika nagodilo s USKOK-om uoči početka suđenja. Terete ga da je kontaktirao s više osoba raspitujući se za stanje Glavaševa sudskog spisa na Vrhovnom sudu, te da je tražio osobe koje bi mogle utjecati na suce. Istražitelji USKOK-a prikupili su dokaze da su novinarka Sanja Marketić i Ivan Drmić pokušali prikupiti 70.000 eura, namijenjenih podmićivanju sudaca Vrhovnog suda, a Tadićevu suprugu Božicu Tadić-Čavar označili su kao koordinatoricu akcije Vrhovni sud.

Svi su pod prismotrom

Branimir Glavaš pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora. Prije izricanja presude pobjegao je u BiH, gdje služi kaznu.

- Ranko Marijan rekao je da je nastalo sranje na Vrhovnom sudu oko ovog našeg. Gle, svi su ti oni pod prismotrom, objašnjava Sanja Marketić formalno neidentificiranoj osobi po imenu Dražen. U nastavku zaključuje da su svi suci Vrhovnog suda “više-manje djeca partizana kojima se ne može vjerovati”.

- Ta Baranovićka nam je neko vrijeme bila simpatična, ali i ona može biti iz partizanske obitelji. Taj Kos, pa Svedrović, Marijan... Sve ti je to... Inače, HDZ-u ne odgovara ovo s Glavašem, ali Šeksu itetako paše. Ljevičarima također. Nema ti tu ni pravde ni prava. To ti je kao s Gotovinom, priča Marketić očito prisnom prijatelju Draženu koji se telefonom raspitivao “o novostima”. Više od 130 snimljenih telefonskih razgovora nalazi se u laptopu suca Zdravka Majerovića. Nekoliko ih ima oznaku isključenja javnosti, no veliku većinu materijala sudac je preslušao u ponedjeljak i danas u nazočnosti sudskih izvjestitelja. To su razgovori između Glavaša i Marketićke, Tadića i odvjetnika Gulišije, Srećka Jurišića, Renata Obranovića... Tijekom postupka sudac Majerović će ispitati 22 svjedoka, među kojima HDSSB-ovca Šišljagića, Ivića Pašalića, Branka Hrvatina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:13