EKSHUMIRANO TIJELO SPLITSKOG SPECIJALCA

10 stvari koje istražitelji još moraju poduzeti u slučaju Beneta

Tijelo Igora Benete jučer je ekshumirano na zadarskom gradskom groblju gdje je posljednjih godinu dana ležalo pod oznakon NN te prebačeno na Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu gdje će biti ponovno pregledano .

Iako je 29. ožujka izjavio da je nakon internog MUP-ova nadzora utvrđeno da je Igor Beneta izvršio samoubojstvo i da je, što se policije tiče, slučaj njegove smrti službeno završen, ministar Ranko Ostojić je dva tjedna kasnije, 12. travnja, najavio da će po nalogu DORH-a tijelo biti ekshumirano kako bi se otklonile sve sumnje o okolnostima njegove smrti.

Međutim reobdukcijom tijela pokopanog prije godinu dana zbog nastalih promjena neće se dobiti puno novih informacija, tvrdi jedan od stručnjaka sudske medicine , iako je reobdukcija u slučajevima sumnje u službenu verziju o samoubojstvu nezaobilazan korak.

Za rasvjetljavanje istine o okolnostima Benetine smrti potrebno je, međutim, poduzeti puno još niz koraka kako bi se razjasnio čitav niz nelogičnosti u službenoj policijskoj istini. Donosimo samo neke od neophodnih.

Razgovarati sa suprugom

- Obaviti detaljne razgovore s Emilijom Benetom koja je 1. lipna prošle godine državnom odvjetništvu prijavila suprugovu otmicu i opisala kako joj se od suprugova nestanka 17. siječnja 2011. do potkraj ožujka 2011. iste godine telefonski javljao muškarac koji se predstavljao kao Leo i uvjeravao je da Igor Beneta na sigurnom te da će se predati policiji kad za to dođe vrijeme. treba ispitati i ostale članove Benetine uže obitelji koji bi mogli imati informacije o okolnostima njegova nestanka.

Ispitati Benetina prijatelja

- Ispitati prijatelja Igora Benete koji ga je 15. siječnja prošle godine vozio od Splita do Knina i tu ga čekao dok je Beneta zajedno s Franjom Drljom, Drljinim odvjetnicima i Zdenkom Ivankovićem Leom borvio u Gruborima te koji ga je 17. siječnja odvezao iz Splita i ostavio kod Otrića. Benetin prijatelj tvrdi da Igor nije kupio nikavo uže na polasku iz Splita prema Otriću te da u tome pustom mjestu trebao naći s prijateljima i odvjetnicima..

Ispitati trgovce

- Ispitati zaposlenike splitske trgovine kemijskim prozivodima u Dubrovačkoj ulici u Splitu osobito zaposlenicu I. B za kouju policija tvrdi da im je u studenom 2011. dakle deset mjeseci nakon Benetina nestanka predala kopiju računa iz kojeg je vidljivo da je Beneta kod njih 17. siječnja kupio uže te provjeriti vjerodostojnost njezina iskaza i vjerodostojnost kopije računa.

Utvrditi propuste u proceduri

- Razjasniti zbog čega policija 11. travnja 2011. kad je kod Otrića pronađeno tijelo obješenog muškarca nije primjenila procedru uobičajenu u slučajevima pronalaska tijela čiji identitet je nepoznat - javno obznanila pronalazak tijela kako bi se mogle javiti obitelji čiji bližnji su nestali. Da je policija to učinila Emilija Beneta i Benetin prijatelj koji ga je odvezao do Otrića već su 11. travnja prošle godine mogli posumnjati da se radi o njemu i pomoći kod identifikacije.

Detektirati propuste na očevidu

- Razjasniti je li policija iz postaje Gračac stručno i temeljito napravila očevid na mjestu smrti Igora Benete, detaljno utvrdila položaj tijela, vrstu i mjesto čvora, čvrstinu grane s koje je navodno prilikom vješanja skočio i ostale detalje presudne za procjenu je li se objesio sam ili je imao "pomagače".

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:52