ŠTEDNJA

15 NAČINA KAKO DA VAM OSTANE VIŠE NOVCA Približava se kraj mjeseca, a vi u novčaniku brojite sitno, i opet provlačite karticu, a debelo ste u minusu?

 Davor Pongračić / CROPIX

Već godinama hrvatski građani više štede i smanjuju dugove. U srpnju smo imali 7,5 posto ili oko 8,7 milijardi kuna manje kredita, ali i oko 1,4 milijardi kuna više štednje nego godinu dana prije, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Za sve koji žele vlastitu bilancu dovesti bliže ovoj ukupnoj statistici donosimo nekoliko trikova koji mogu u tome pomoći. Neki predstavljaju osnovnu financijsku higijenu - kao što je kupnja prema unaprijed sastavljenom popisu, a neke otkrivaju kako ne osjećamo istu privrženost prema svim novčanicama.

1. Spriječite impulzivno kupovanje

U kupnju uvijek idite s popisom, koji ćete, naravno, sastaviti kod kuće. Tako ćete izbjeći napast da kupite ono što vam zapravo ne treba. Primjerice, sjajne trekking tenisice snižene 70 posto, iako je roštilj u klijeti kod prijatelja najbliže što ste došli prirodi u posljednje dvije godine. Budite oprezni s promidžbenim lecima s aktualnim popustima, otvorite ih tek nakon što sastavite svoj popis za kupnju.

2. Ne koristite kartice, sakrijte ih

Ruku pod ruku s ovom mjerom ide plaćanje samo gotovinom. Puno je teže odvojiti se od gotovine u novčaniku nego provući karticu. Štoviše, karticu uopće ne morate nositi sa sobom, osim kada idete na bankomat. Za nedisciplinirane, ekstremna mjera bila bi da povjerite karticu na čuvanje osobi od povjerenja. Dok dođete do kartice, možda shvatite da vam još jedna jakna možda ipak ne treba.

3. Bolje su krupne i nove novčanice

Vaš će se novčanik sporije prazniti ako u novčaniku imate krupnije i/ili novije novčanice. Istraživanja pokazuju da denominacija i izgled novčanica mogu utjecati na ponašanje potrošača. Veća je vjerojatnost trošenja ako u novčaniku imate sitnije novčanice. No, ako imate pohabanu krupnu novčanicu i lijepe nove sitnije novčanice veća je vjerojatnost da ćemo pri plaćanju posegnuti za ružnom novčanicom veće denominacije.

4. Provedite jedan dan bez kuna

Povremeno se odlučite na dan bez ikakve kupnje. Naravno, jest ćete hranu koju ste kupili prije, ali preskočit ćete dvije kave na poslu, sendvič ili grickalice koje kupujete tijekom pauze. Morat ćete sami kuhati, umjesto da potrošite na ćevape iz dostave.

5. Filmovi iz knjižnice umjesto kabelske

Htjeli biste uštedjeti na pretplati za kabelsku televiziju, ali ne možete se suočiti s dostupnim TV programom. Provjerite ima li vaša knjižnica i multimedijalni odjel, pa posuđujte igrane, dokumentarne ili animirane filmove. Neke knjižnice nude igre za djecu pa možete i kvalitetnije provoditi slobodno vrijeme s djecom. Uvijek možete pronaći i neku zanimljivu knjigu.

6. Mali trik za jeftinije aviokarte

Kad kupujete aviokarte, očistite povijest pretraživanja u vašem internet pregledniku. Kolačići na internetskim stranicama aviokompanija i online servisa za zrakoplovne karte omogućuju praćenje letova i destinacija za koje se interesirate. Kad drugi put tražite cijene određenih karata, automatski sustav postavljanja cijena vjerojatno će vam cijenu karte postaviti u gornjem dijelu zadanog raspona.

7. U nedoumici ste? Pričekajte tri dana

Kad ste u napasti za neku veću neplaniranu akviziciju, pričekajte tri dana. Tijekom te pauze razmislite treba li vam doista to što ste mislili kupiti, odnosno je li riječ o najboljem izboru ili opciji. Kad prođe potreba za impulzivnom kupnjom, bit ćete sigurni da odluku donosite hladne glave.

8. Preračunajte cijenu u radne sate…

Kad nemate odgovor na pitanje kupiti ili ne, preračunajte cijenu u radne sate: kad znate koliko zapravo morate raditi da nešto otplatite, lakše ćete donijeti odluku. Tipični mjesec ima 176 radnih sati pa podijelite svoju neto plaću s tim brojem i dobit ćete svoju satnicu.

9. Ekonomija razmjene i dijeljenja

Poradite malo na razmjeni dobara i usluga u svojoj okolini. Možda je netko od vaših prijatelja ili čak poznanika električar i može vam spojiti novi štednjak i luster, a rado bi zamijenio sat vremena svojega rada za, recimo, vašu uslugu čuvanja djece. Ili susjedi koja bi vam mogla skratiti hlače ponudite dvije svoj sjajni ajvar?

10. Uradi sam, nije tako teško

Mnogo toga možete sami obaviti: bojanje zidova, tapeciranje stolica... Ako ne znate kako, pitajte prodavača, provjerite je li netko od poznanika to već radio ili potražite video upute internetu - začudit će vas koliko ljudi želi dijeliti svoje znanje. Ako kupujete namještaj, pregledajte oglasnike - uz minimalni popravak ili prepravak možda možete vrlo jeftino obnoviti svoj dom. Za pranje automobila u automatskoj autopraonici upute, naravno, ne trebaju, samo malo vremena.

11. Klasična kasica prasica

Svaku večer ispraznite kovanice iz novčanika i džepova. Ako ste kasicu prasicu punili kao dijete, sada se više nećete morati suočavati s ljutim prodavačicama kad im pokažete vrećicu kovanica. Naime, dosta banaka u svojim većim poslovnica nudi automate za uplatu kovanica za svoje klijente.

12. Siti u kvartovskom dućanu

Nemojte ići u trgovinu gladni, inače ćete vjerojatno kupiti previše hrane ili nepotrebne namirnice koje nećete uspjeti potrošiti. Ako u velikim trgovinama veliki izbor remeti vašu koncentraciju na popis za kupnju, nabavu obavljajte samo u kvartovskom dućanu - imat ćete manje napasti, a uštedjet ćete na benzinu odnosno vremenu.

13. Ponesite ručak sa sobom na posao

Prehrana na poslu lako može biti najveći dnevni izdatak među tekućim troškovima. Kad kuhate, planirajte količine tako da vam ostane za gablec, a uvijek možete složiti ukusnu salatu ili bogati sendvič.

14. Reprogramirajte svoje dugove

Ako imate dosta minusa na računu ili kreditnoj kartici, razmislite o reprogramu duga radi nižih kamata. Kamatne stope za dug po kreditnim karticama i minusima veće su nego za bilo koji drugi bankovni proizvod, pa se isplati podići nenamjenski kredit.

15. Više minuta za manje kuna

Cijene telekomunikacijskih usluga posljednjih godina dosta padaju. Ako niste vezani ugovorom provjerite nudi li tko od operatera isti ili bolji paket za manje novca, pa prijeđite k povoljnijem ponuđaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:27