GASTRO VODIČ

16 DELICIJA KOJE MORATE PROBATI NA ADVENTU Obišli smo najfrekventnije lokacije i odabrali najfinija jela

 HANZA MEDIA

Zagrebački advent definitivno više nisu samo kobasice i kuhano vino. Ponuda delicija je ove godine itekako bogata, pa svatko može naći ponešto za sebe.

Svaka lokacija je po nečemu posebna: Europski trg i Kurelčeva ulica imaju bogatu ponudu nacionalnih kuhinja, Vranicanijeva poljana nudi domaću hranu, dok su na Zrinjevcu najbogatije kućice s domaćim specijalitetima moslavačke i zagorske kuhinje. Gotovo svaka lokacija ima barem jednu kućicu na kojoj se može pojesti hrana iz neke od naših regija: tako se na Strossmayerovom šetalištu može probati hrana s Visa, u Tomićevoj iz Vodnjana, dok na Jelačićevom trgu Johann Franck nudi hranu iz Dalmacije.

Vafleki

Europski trg s Kurelčevom ulicom ove je godine definitivno lokacija koju moraju posjetiti oni zahtjevnijeg nepca. Tamo se subotom u Cheese baru mogu kupiti kamenice, a na štandovima se prodaje hrana sa Sicilije, Šri Lanke, Japana... Tomićeva nudi slastice, poput slatkih vafleka na štapiću, kao i domaću hranu iz Vodnjana. Na štandu Vodnjanka svakog se dana nudi tjestenina, domaći kupus s istarskim kobasicama, a petkom i subotom bakalar.

Specijaliteti

Finija ponuda zastupljena je u Martićevoj ulici u sklopu Design Districta, gdje poznati zagrebački restorani dopremaju svoje specijalitete, tako se u uličnoj ponudi može pronaći roštilj iz Grilla Žar koji ima restoran u Badalićevoj ili pak gourmet pikant kobasa i variva iz restorana Otto & Frank u Tkalčićevoj.

Vranicanijeva poljana nudi tradicionalniju hranu, poput sarme i bunceka, dok je u Bogovićevoj i Gajevoj u ponudi veliki broj slatkiša. Osim tradicionalnih fritula prelivenih čokoladom koji nam već u studenom mame osjetila i nagovještaju blagdane, ove godine i ponuda deserata je zadivljujuća. Mogu se kupiti i čokoladni kebabi, kao i slatke role, tradicionalni mađarski kolači. Tomislavov i Strossmayerov trg ove godine nude inovativne male zalogajčiće - među njima su i jabuke u čokoladi ili pak zapečene s pireom, zimski sladoled, pohane banane, male palačinke, kao i slane fritule, koje se prave s lukom i čvarcima.

Zagreb, 051216. 
Ponuda ica i pica na prigodnim blagdanskim standovima u gradu.
Na fotografiji: Komiska pogaca.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

1. Viška pita

Gdje: “Viška priča”, Strossmayerovo šetalište

Cijena: 25 kuna

Pita se radi od inćuna, rajčica i luka, a nabavlja se riba iz Viškog akvatorija.

Zagreb, 051216. 
Ponuda ica i pica na prigodnim blagdanskim standovima u gradu.
Na fotografiji: Cvarci i Buncek.
Foto:  / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

2. Čvarci i čips

Gdje: “Gavella Christmas Edition”, Vranicanijeva poljana

Cijena: 15 kuna

Domaći slavonski čvarci i narezani komadi kruha se zapeku u mikrovalnoj i serviraju topli.

Zagreb, 051216. 
Ponuda ica i pica na prigodnim blagdanskim standovima u gradu.
Na fotografiji: Kobasice od jelena i vepra.
Foto:  / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

3. Kobasice od jelena i vepra

Gdje: “Fantastic food and drinks”, Strossmayerovo šetalište

Cijena: 25 kuna

Nisu česte na štandovima, za ljubitelje drugačijih okusa.

Zagreb, 051216. 
Ponuda ica i pica na prigodnim blagdanskim standovima u gradu.
Na fotografiji: Gulas.
Foto:  / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

4. Gulaš u kruhu

Gdje: “Erupcija užitaka”, Tomislavov trg

Cijena: 45 kuna

Obitelj gulaš kuha kod kuće i to od junetine i malo svinjetine, a potom se ulije u pecivo.

Zagreb, 051216. 
Ponuda ica i pica na prigodnim blagdanskim standovima u gradu.
Na fotografiji: Istarske delicije.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

5. Istarski zalogaj

Gdje: “Vodnjanka”, Tomićeva

Cijena: 40 kuna

U tuljcu se dobije rukola, mladi ovčji i kravlji sir, pršut, mirisna palenta, masline i ulje. Jede se malom viljuškom, u hodu.

Zagreb, 051216. 
Ponuda ica i pica na prigodnim blagdanskim standovima u gradu.
Na fotografiji: Sake.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

6. Sake

Gdje: "Gyoza sake and bar", Kurelčeva

Cijena: 10 kuna

Ukusno japansko vino od riže definitivno je jedna od novosti koju morate probati.

Zagreb, 051216. 
Ponuda ica i pica na prigodnim blagdanskim standovima u gradu.
Na fotografiji: Fritule.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

7. Domaće fritule

Gdje: “Kod Škvadre”, Bogovićeva

Cijena: 15 kuna

Mladi kuhar Domagoj diže se rano ujutro da bi pripremio smjesu za fritule.

Zagreb, 051216. 
Ponuda ica i pica na prigodnim blagdanskim standovima u gradu.
Na fotografiji: Kebab coko.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

8. Čokoladni kebab

Gdje: Gajeva

Cijena: 25 kuna

U palačinku se stavi crna i bijela čokolada, dodaci po želji i šlag. Neopisivo slatko, fino i zasitno, ovogodišnji novitet.

Zagreb, 051216. 
Ponuda ica i pica na prigodnim blagdanskim standovima u gradu.
Na fotografiji: Raklet.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

9. Swiss Raclette

Gdje: “Perica”, Tomislavac

Cijena: 25 kuna

Topljeni sir, krumpir, krastavci i malo papra. Jako ukusno, toplo i definitivno fini zalogajčić za vegetarijance.

10. Sendvič od pršuta pečenog u kruhu

Gdje: “Bubbles & Food Bar” kućica u Kurelčevoj

Cijena: 22 kn

Pršut ispečen u kruhu slaže se u pecivo, te se prelijeva umakom.

11. Funny čips

Gdje: “Grimbergen pub” kućica na Zrinjevcu

Cijena: 12 kn

Ploške domaćih krumpira na štapiću mogu biti raznih okusa. U ponudi su šunka, chilli, sol, papar...

12. Vino Škret i Franovka

Gdje: kućica Moslavačka bajka na Zrinjevcu

Cijena: 8 kn

U Moslavačkoj bajci prodaje se domaće bijelo vino Škret i crno vino Franovka iz Popovače.

13. Nougat knedle

Gdje: “Sljemenska kućica” na Strossmayerovom trgu

Cijena: 28 kn

Knedle su napravljene s tijestom od sira i punjene nugatom, s preljevom od vanilije ili čokolade.

14. Vruća čokolada za odrasle

Gdje: kućica “Čokoladni Rudolf” na Strossmayerovom trgu

Cijena: 15 kn

Vruća čokolada za odrasle daje novi okus poznatom napitku.

15. Poljički soparnik

Gdje: kućica “Morska vila” na Strossmayerovom trgu

Cijena: 10 kn

Tradicionalno dalmatinsko jelo od tankog tijesta s blitvom i češnjakom.

16. Likeri u čokoladnim čašama

Gdje: “The Cookie Writer” kućica na Strossmayerovom trgu

Cijena: 10 kn

Likeri od višnje ili jabuke i cimeta poslužuju se u samoj čokoladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:29