POLICIJA ODRADILA FANTASTIČAN POSAO

200 HULIGANA U POHODU NA BAJAGU! Specijalci spriječili napad na koncertu srpskog rokera, evo kako su divljaci mislili izazvati paniku

 
 Marko Todorov/Vladimir Dugandžić / HANZA MEDIA

Na drugoj večeri ovogodišnjeg "Sna sustipanske noći" na Bajagine je taktove dva i pol sata plesalo i pjevalo više od 2500 ljudi.

Topla ljetna srpanjska večer prošla je za posjetitelje u bezbrižnom uživanju i zabavi i vjerujem da nitko od prisutnih nije baš puno razmišljao o nekakvim eventualnim incidentima ili problemima.

A nije da nije bilo najava da će protivnici srpskog rokera pokušati prekinuti koncert. Koji sat prije službeno najavljenog početka koncerta na Matejušci se moglo vidjeti veću skupinu od 150 do 200 "nabrijanih" mladića kako se "ugrijavaju", a mnogi prolaznici pomislili su da je to uvertira za nogometnu utakmicu Hajduka i bugarskog Levskog.

No, ta se skupina huligana, kako je Slobodna Dalmacija poslije doznala, okupila kako bi pokušala prodrijeti ili se makar približiti Sustipanu i onda prekinuti ili omesti koncert. Nije teško zamisliti što bi bilo da je među tisuće ljudi doletjela kakva signalna raketa, baklja ili kamen, kakav bi stampedo nastao.

Plan im je bio na bilo koji način približiti se mjestu koncerta, bilo karuselom, bilo pješice, pa čak i brodicama, te onda među publiku ubaciti bilo što – bengalku, signalnu raketu, suzavac, topovski udar...

Ipak, policija je, to se mora reći, odradila fantastičan posao što se tiče osiguranja Sustipana i šireg područja oko njega, te službeno nije zabilježen ni jedan jedini incident. Već kod rotora ispred Bobisa bilo je postavljeno policijsko vozilo i blokiran promet, a ispred ulaza u Sustipan bilo je nekoliko policijskih kombija i desetak interventnih policajaca kojima nikako nije bilo lako jer su, usprkos velikoj vrućini i teškom zraku, bili pod punom opremom gotovo sedam sati.

Na samom ulazu redarska je služba revno pregledavala posjetitelje, a unutra je bilo i nekoliko desetaka policajaca u civilu koji su, iako se nisu baš neprimjetno "utopili" u masu, bili dodatno osiguranje i pomno su promatrali svakoga tko je ušao te su ga po procjeni dodatno pregledavali.

Kako je i službeno potvrđeno, kako bi se spriječilo da huligani ne realiziraju "napad s mora", bilo je angažirano i policijsko plovilo, a uokolo po zidinama i obližnjem parkiralištu čekalo je raspoređeno pedesetak interventnih policajaca te je i južni dio Sustipana, prema ACI-jevoj marini, bio dodatno osvijetljen.

S obzirom na tako jako osiguranje, huligani su pokušali pronaći "rupu" u obrani, pa su tako slali i izvidnike – i pješice, i na biciklima i na mopedima – da vide gdje se mogu probiti. U jednom su trenutku čak i krenuli prema Sustipanu, no onda su valjda uvidjeli da bi došlo do sukoba s policijom koji bi vjerojatno završio prolijevanjem krvi, pa su ipak odustali od pohoda.

Nije, dakle – a moglo je – došlo ni do kakvog incidenta i ne treba biti "škrt" u pohvalama prema policiji, koja je odradila posao, reklo bi se, po pravilima struke. Iako, gledajući lica nekih od njih, ni njima nije bilo baš drago što im uši pune zvuci Bajaginih pjesama. Ali stisnuli su zube i pokazali da su profesionalci. I zato, svaka im čast.

– Slušaj, j... mi se za Bajagu, on ionako ima svoje čuvare. Ja branim ove normalne i kulturne ljude koji su se došli zabaviti bez obzira na to sviđa li se meni njihov način zabave ili ne, branim ovaj grad da budale ne s.... turističku sezonu – poentirao je jedan od policajaca kojeg smo "preko uha" čuli dok je razgovarao s kolegom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:29