DOBRE VIJESTI IZ BRUXELLESA

2015. RAST U SVIM ZEMLJAMA EU Iduće godine samo Cipar i Slovenija u padu

Tek u 2015. nijedna EU država više ne bi trebala imati pad BDP-a
 afp

Dobre vijesti za EU donijele su jučer prognoze koje EK daje za ovu i sljedeće dvije godine. Mnoge države već su izašle iz recesije te bilježe rast, negdje samo simbolično, a u nekim državama i značajnije.

Sljedeće godine u 26 država EU trebao bi porasti bruto nacionalni dohodak dok bi u minusu ostale još samo Slovenija i Cipar.

PADAMO, ALI SPORIJE Bruxelles: 'Hrvatski BDP neće biti u minusu 1,0 nego 0,7 posto'

Na razini EU ove će godine BDP stagnirati, a sljedeće zabilježiti rast od 1,4 posto dok bi u državama euro zone ove godine trebao i dalje biti pad od 0,4 posto, a sljedeće godine rast od 1,1 posto. Najveći rast od 3 do 4 posto imat će baltičke države dok će Slovenija sa -1 i Cipar sa -3,9 posto trebale biti jedine države EU koje će bilježiti pad BDP-a. Ni jedna država EU ne bi trebala imati pad 2015.

Potpredsjednik Europske komisije Olli Rehn, pozvao je na oprez kazavši da je prerano proglasiti pobjedu jer nezaposlenost ostaje na neprihvatljivo visokoj razini. - Moramo raditi na modernizaciji europske ekonomije koja će osigurati održiv rast i stvaranje radnih mjesta - rekao je. Potpuno je nestao strah od propasti eura, popravilo se financijsko tržište, pale kamate u mnogim državama, ali, naglasio je Rehn, održivi razvoj događat će se postupno jer je europsko gospodarstvo izloženo i vanjskim rizicima.

Problem za EU je i u velikoj razlici između država članica, pogotovo po broju nezaposlenih, ali i javnom dugu država. Estonija ima javni dug od samo 9 posto, a Grčka 176 posto BDP-a. Nezaposlenost u Austriji je samo 5 posto, u Njemačkoj 5,4 posto dok je ona u Hrvatskoj gotovo 17 posto, a Španjolskoj i Grčkoj oko 27 posto.

Velike razlike su i u deficitu jer neke imaju vrlo niski postotak, a Njemačka čak i višak, dok će Grčka ove godine imati čak 13,5 posto deficita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:14