PORUKA IZ SINDIKATA

ABVERŠEK PORUČILA PRIVATNICIMA 'Maknite šape sa zdravstva'

Zagreb, 301112.Radnicki dom, Trg kralja P. Kresimira IV.Predstavnici sedam sindikata iz javnog sektora na konferenciji za novinare na temu sto je istina o pregovorima o temeljnom kolektivnom ugovoru za javne sluzbenike i namjestenike.Na fotografiji: Spomenka Avbersek i Jadranka Ivezic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - U povodu najave izdvajanja uslužnih djelatnosti iz javnog i državnog sektora, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Spomenka Avberšek poručila je danas privatnim tvrtkama da "maknu šape sa sustava zdravstva i ne igraju se sudbinom pacijenata".

Predsjednica sindikata koji, uz ostale zdravstvene djelatnike, okuplja bolničke kuhare i čistačice, ustvrdila je kako bi prepuštanje kuhinje i čišćenja u bolnicama privatnim tvrtkama izravno ugrozilo zdravlje pacijenata jer privatnici ne razumiju specifičnosti zdravstvenog sustava, a jedini im je cilj profit.

"Oni vide zlatnu koku u sustavu zdravstva, a ne vode računa o pacijentu. Planiraju zaraditi velik novac na lak način. Ali mi im to nećemo dopustiti i svaki ćemo se put dići na noge", rekla je Avberšek na konferenciji za novinare sazvanoj nakon najave HUP-ove Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti da su spremni uključiti se u outsourcing u javnom i državnom sektoru.

Članice HUP-ove Koordinacije spremne su preuzeti oko 30.000 zaposlenih s njihovim radnim pravima, donijeti uštede, podići kvalitetu usluga te investirati 100 milijuna kuna, rečeno je novinarima u HUP-u.

Ako HUP preuzme bolničku kuhinju i čišćenje, to će biti katastrofa. Ne mogu privatnici, kojima je jedini cilj profit, imati prednost u odnosu na pacijente. Dosta je kaosa u zdravstvu, poručila je Avberšek te upitala "gdje je tu čovjek" i zašto se resorni ministar napokon ne očituje.

"Neka ministar zdravlja Rajko Ostojić konačno jasno kaže hoće li se uslužne djelatnosti izdvajati u zdravstvu. Neka se prestane 'praviti Englez' i skrivati se iza potpredsjednika Vlade Branka Grčića i ministra rada Miranda Mrsića. Na ovo je on trebao reagirati, jer nije on ministar samo jedne skupine radnika u zdravstvu", ističe predsjednica SSZSSH-a.

Avberšek sumnja da bi privatnici željeli preuzeti cijeli sustav nabave u zdravstvu, a najave Ines Vodanović, predsjednice HUP-ove Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti, o 30-postotnim uštedama u sustavu nazvala je "običnim lažima".

U HUP-ovoj Koordinaciji zatečeni su sindikalnim prozivkama jer, kažu, oni su samo iznijeli svoju ponudu, a na Vladi je da odluči gdje će se i koliko izdvajati uslužne djelatnosti iz javnog i državnog sektora.

"Što će ići u outsourcing to odlučuje Vlada. Mi smo se samo predstavili i rekli da možemo sudjelovati. Ali mi o tome ne odlučujemo", rekla je Vodanović, neugodno iznenađena današnjim optužbama predsjednice SSZSSH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:35