CURENJE PODATAKA

AFERA IZLISTI Ministar Ostojić: 'Nakon doušnika policija kreće prema naručiteljima'

 Davor Pongračić / CROPIX

RIJEKA/ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je kako, uz navodnu aferu o prisluškivanju, u tišini prolazi da su pali oni koji su davali informacije i koji su ih prenosili, te da bi sljedeći korak u kriminalističkom istraživanju mogao i trebao biti – istražiti tko je krajnji naručitelj i s kojim ciljem.

U današnjem intervjuu Novi list" pod naslovom „Nakon doušnika policija kreće prema naručiteljima“, ministar Ostojić naglasio je kako se nastavlja istraga o "curenju podataka", kako podupire policiju i poručuje im da nastave raditi najnormalnije.

„Neka se napada ministra, neka ja budem taj koji sam cilj svih ovih hajki, ali njihovo je da nastave raditi“, rekao je.

Dodao je kako je istraživanje o curenju informacija nakon (nedavnog) uhićenja dvojice policajaca nastavljeno jer se zamijetilo da se curenje informacija nastavlja.

Na pitanje hoće li se ići do kraja s tim istraživanjima, ponovio je kako daje punu potporu policiji da u tijesnoj suradnji s Državnim odvjetništvom i USKOK-om odradi posao do kraja.

„Po čemu bi bilo problematično da se tijekom krim istraživanja izlistaju kontakti osoba koje se pojavljuju u komunikaciji s osobama koje policija istražuje“, upitao je ministar Ostojić.

Posebice je naglasio kako je policija tragala za izlistima policijskih telefona, da su pronađena dva policijska službenika koja su odavala tajne, te da se potom naišlo na kontakte drugih policijskih telefona i da je logično zatražiti i njihove izliste.

Ministar je objasnio kako je nadzor uspio napraviti u jednom danu, kako je provjerio ima li papir sve pečate, naloge i ostalo, kako ima više brojeva čiji su izlisti traženi te da ništa nije nadopisivano i da je sve rađeno zakonito.

Na novinarski upit hoće li ponuditi ostavku, ministar Ostojić je rekao kako bi to učinio da policija nije zakonito radila svoj posao.

Dodao je kako je legitimno pravo tražiti bilo čiju ostavku, pa i njegovu. "Ali", naglasio je "umjesto podrške da se raščišćava situacija od onih koji su u policijsko obavještajnom sustavu spremni odavati tajne, a podsjećam da je u međuvremenu otvorena pa i proširena istraga, te da su u međuvremenu otkriveni i teklići koji su prenosili zainteresiranima tajne podatke, oni su zabrinuti".

Ma novinarsko pitanje zašto ga se medijski progoni posljednjih dana, ministar Ostojić ocijenio je kako ga se progoni neargumentirano, da se radi o hajci s ciljem poslati poruku policiji ili je zastrašiti. Dodao je kako on očito smeta jer podržava zakonit, profesionalan i predan rad s porukom policiji u krim istraživanju da radi svoj posao isključivo po zakonu, bez obzira o kome se radi.

Na pitanje što misli odakle je "iskopana priča o stanu" i je li „priča o stanu“ spin da se s priče o razbijanju kriminalnih krugova prijeđe na nešto sasvim drugo, ministar je naglasio kako je on sada „na naslovnicama i dobiva po pet stranica da bi se prikrilo ono što je puno važnije, a to je da se dogodio ozbiljan proboj u informacije koje je imala policija.“

Ostojić je rekao kako se policija nije povukla nego je u suradnji s tužiteljstvom nastavila s kriminalističkim istraživanjem, otkrila kurire te da vjeruje da će završiti posao do kraja.

„Ako je ovo što je uslijedilo odgovor podzemlja, ako će se i dalje vući ovakve priče i kampanje, budite sigurni da se ja povući neću“, dodao je.

Ostojić je kazao kako je spreman na to da bi u medijima mogli izlaziti novi privatni podaci o njemu. Ocijenio je kako je logično da za plasiranje informacija koje se tiču njega osobno, postoji motiv i svrha. Na pitanje o navodnom zapošljavanju supruga svoje prijateljice, odgovorio je da to jednostavno nije točno.

Na novinarsko pitanje nije li opasno za državu da imamo umrežavanje kriminalnih struktura s političkim, ministar Ostojić je odgovorio kako je "cilj samog organiziranog kriminala probiti se u vrh institucija, odnosno mjesta na kojima se odlučuje ili koje bi mogle imati informacije kojima se ruše njihove kriminalne aktivnosti. Tako da je sasvim normalno da je ovim operacijama koje su vođene i kojima su raskrinkani oni koji su odavali najozbiljnije informacije iz važnih istraga, nastala panika na drugoj strani", rekao je .

Na novinarsku konstataciju kako to indicira da su kriminalni krugovi infiltrirani i u medije, Ostojić je rekao kako je cilj organiziranog kriminala "probiti se u sve sfere. (...) Naravno da onda i pokušaj da preko nekih medija realiziraju svoje interese ili organiziraju ovakve konstrukcije, nije neuobičajen".

Na pitanje o utjecaju kriminala na rad sigurnosnog aparata rekao je: "Razmjeri onoga što se dogodilo, kakvi su podatci s najosjetljivijih mjesta iscurili iz tajnih istraga, govori o tome da se dogodio ozbiljan udar u sigurnosnome sustavu, konkretno u policiji".

Dodao je kako se takvi upadi mogu spriječiti samo sustavnim radom, da treba istražiti što i zašto se dogodilo te one koji to čine maknuti iz sustava, a ako su počinili kazneno djelo - prijaviti.

Komentirajući riječi premijera Zorana Milanovića da će odgovorni za curenje podataka odgovarati pred zakonom, ministar Ostojić je rekao kako u tome ne vidi ništa oštro te kako je sasvim logično da trebaju odgovarati oni koji su spremni davati podatke iz klasificiranih dokumenata, učiniti ih dostupnima drugome, koristiti ih ili čak i producirati.

Na upit je li bilo produciranja, ministar je izjavio kako ne zna. "Mogu samo reči da nismo vidjeli niti jedan dokaz o tome da su brojevi za izlist nadopisivani. Konstruirana je priča da sam ja naložio da se prisluškuje čelnike obavještajnih služba".

S tim u vezi ministar Ostojić je postavio pitanje: "gdje je taj dokument kojim sam to naložio, gdje su nadopisivani brojevi? Dodao je kako se na temelju njegovog uvida u slučaj može složiti s riječima predsjednika Republike i premijera da nije bilo nezakonitosti u radu policije.

"Neki su mediji uzeli zdravo za gotovo navodnu informaciju da postoji navodni dokument na kojem su nadopisivani brojevi, a da taj dokument uopće nisu vidjeli. Ne znam kako se priča uopće mogla spojiti sa mnom, osim da je netko htio ispolitizirati cijeli događaj“, naglasio je ministar Ostojić.

Također je rekao kako nije na njemu da procjenjuje je li operacija bila udar na vrh organiziranog kriminala u državi, da ne zna detalje prema kome je usmjerena istraga te da samo po količini napada može zaključiti da se sigurno radi o ozbiljnim grupacijama.

Na novinarsko pitanje da li "HDZ u ovoj priči tek lovi u mutnome i koristi situaciju ili je motiviran nekim drugim, kriminalu bliskijim razlozima", Ostojić je rekao da će „oni uvjek loviti u mutnom“, kako njima odgovara da se situacija što duže ne razjasni i da stoga govore o saborskom istražnom povjerenstvu. "S druge strane, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost može utvrditi što su činjenice i za to prema zakonu imaju sve ovlasti", rekao je.

Na pitanje što učiniti da se proboji u policijski sustav ne događaju, ministar Ostojić je odgovorio kako treba učiniti upravo ono što se radi, da se takve pronađe, da treba istražiti kako krim milje može imati podatke o radu policije.

Dodao je da je policija uspješno odradila čišćenje u vlastitim redovima te da je, kada se uočilo da se curenje podataka nastavilo, nastavilo istraživati. Drži da bi na naslovnicama trebali biti oni koji pokušavaju zaustaviti policiju u krim istragama, a ne on.

Ministar Ostojić govorio je i o stanu u Zagrebu u kojem živi. Na pitanje ne vidi li problem u tome kako je u stanu tvrtke Ninoslava Pavića, koji je vlasnik EPH, kazao da su podstanarski odnos uredno plaćali Hrvatski sabor, a sada Ministarstvo unutarnjih poslova, da tu nema sukoba interesa, da je sve jasno, poznato i transparentno.

Odgovarajući na pitanje je li zadovoljan zapovjednim kadrovima dobivenim nakon internog natječaja, rekao je kako je njemu bitno samo to funkcionira li sustav ili ne i kakvi su rezultati.

Komentirajući zamjerke predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na kadrovska rješenja, rekao je da "Karamarko nije zadovoljan bilo kakvim kadrovskim rješenjem."

Govoreći o civilnom nadzoru policije, ministar Ostojić rekao je da je u predloženim izmjenama zakona o policiji, koji nije prošao zbog neslaganja Europske komisije koja je bila protiv izmjena u ovom razdoblju, bio implementirao civilni nadzor policije te prihvatio i primjedbe u korist jačanja tog nadzora, tj. da one koji će nadzirati rad policije bira parlamentarno tijelo, a ne MUP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:57