GRAFIT MIRONA MILIĆA U UMAGU PROGLAŠEN NEPODOBNIM

AFERA TRI PRSTA Škola pod napadima skinula ekografit

Mural koji je na pročelju škole u Umagu oslikao akademski slikar i grafičar Miron Milić za potrebe festivala indie glazbe i vizualne umjetnosti Indirekta ubrzo je uklonjen. Spornim se pokazao prikaz ruke na muralu koja ističe tri prsta.

Mato Vidović, ravnatelj Osnovne škole “Marija i Lina”, izjavio je da je autora murala i organizatore festivala zamolio da na pročelju škole ne slikaju nikakve dvosmislene poruke.

Ravnatelj zatečen

No ispalo je upravo suprotno, u što se uvjerio nakon što se vratio s puta, a u međuvremenu primio niz poziva koji su se odnosili na sporan mural, rekao je za Glas Istre ravnatelj Vidović.

No prema neslužbenim informacijama, cijeli skandal s muralom na umaškoj školi dogodio se nakon što je desničarski portal HOP.hr objavio senzacionalistički tekst pod naslovom “Prvi otkrivamo: Na umaškoj osnovnoj školi nacrtana četnička tri prsta?”, što je, navodno, uplašilo ravnatelja škole koji je po hitnom postupku naložio uklanjanje crteža.

“Na istom zidu nalazi se ekološki američki pamflet, uz koji je naslikana sporna slika s tri prsta, iako je u svijetu uobičajena gesta s dva prsta u obliku slova V (victory). Po tome se vidi da je netko htio očito četničku propagandu progurati u školu”, stoji u tekstu koji potpisuje izvjesni Igor Drenjančević.

‘Tu nije bilo politike’

Sudeći po izjavama, umjetnik Milić je zbunjen i ne može vjerovati da je zbog jednog benignog rada doveden u situaciju da se pravda. Ističe da je temom murala želio poslati ekološku poruku jer je i sama škola u Umagu ekološki orijentirana te da mu ni u primisli nije bila nikakva nacionalistička ili huškačka provokacija, kamoli politička komotacija. Želio je, objašnjava za portale, poslati poruku djeci da ne ponavljaju na prste što bi trebali uraditi. Eto, to je sva mudrost ovoga murala, kaže Milić. Ispala je, dodaje, cijela drama iako nema apsolutno nikakve politike na plakatu. Na jedan od komentara da se trebao zadržati na četiri, a ne tri prsta zaključuje da je riječ o besmislici.

Radovi Mirona Milića su socijalno angažirani, no ističe da izbjegava politiku i zadržava se u domeni tematike iz svakodnevnog života.

Indirekt je pak prvi festival nezavisne umjetnosti u Istri, održan treću godinu zaredom, a misija mu je povratak glazbe u centar pažnje i stvaranje zajednice ljubitelja kvalitetne glazbe i umjetnosti na europskoj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:12