KAKO DRŽAVI, TAKO I BANCI

AGENCIJA S&P SNIZILA PROGNOZU KREDITNOG REJTINGA ZABE

Rejting Zagrebačke banke izjednačen je s dugoročnim kreditnim rejtingom Hrvatske, jer odražava visoku kreditnu izloženost Zabe prema državi
Zagreb, 300511.Obrtnicka komora, Ilica 49.Predstavnici Hrvatske obrtnicke komore na konferenciji za novinare predstavili su novi program "Obrtnik & partner" u koji su ukljuceni Zagrebacka banka, Croatia Osiguranje, Hrvatski telekom i Konzum.Na slici: Franjo Lukovic - Zagrebacka banka.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je danas prognozu kreditnog rejtinga Zagrebačke banke (Zaba) sa stabilnog na negativnu, slijedom prošlotjednog snižavanja izgleda za kreditni rejting države, pritom zadržavši važeći bančin rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+.

S&P je u petak snizio prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilne na negativnu, zadržavši važeći rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+. Naveo je pritom da revizija prognoze hrvatskog rejtinga odražava stajalište te agencije da će nastavak slabosti gospodarstva, zajedno s ograničenim poticajima reformi, dovesti do slabije fiskalne situacije nego što se procjenjivalo.

Rejting Zagrebačke banke izjednačen je s dugoročnim kreditnim rejtingom hrvatske države, jer odražava bančinu visoku kreditnu izloženost prema državi, navodi se u današnjem priopćenju te agencije, te dodaje da će bilo kakva akcija u vezi rejtinga države izazvati sličnu akciju i u vezi rejtinga Banke.

Iz Zagrebačke banke ističu da navedena promjena rejtinga nije povezana s njezinim fundamentima i financijskim rezultatima.

„Zagrebačka banka nastavlja sa stabilnim i profitabilnim poslovanjem temeljenim na uravnoteženom poslovnom modelu, održivim prihodima, visokoj adekvatnosti kapitala od 23,63 posto, osiguranim izvorima likvidnosti, adekvatnom upravljanju rizicima i efikasnom upravljanju troškovima. Članica smo grupe Unicredit te imamo snažnu podršku matičnog društva u obavljanju komercijalnih aktivnosti u Republici Hrvatskoj. Stoga navedena ocjena S&P-a neće imati utjecaja na naše poslovanje niti na odnose s našim klijentima", kažu u Zagrebačkoj banci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:02