AFERA PLAGIJAT

Akademik Vlatko Silobrčić o prepisivanju na Ustavnom sudu: 'Sutkinja Bagić treba dati ostavku ili neka je sud isključi. Sama isprika nije dovoljna'

To što se ispričala ne mijenja činjenicu da je postupila nečasno prema akademskoj i stučnoj javnosti, kaže Vlatko Silobrčić
 Damjan Tadić/Cropix

Ispriku ustavne sutkinje Snježane Bagić može prihvatiti kolega od kojeg je prepisivala. No, njezin prijestup ostaje i moje je osobno gledište da bi trebala biti sankcionirana, rekao je akademik Vlatko Silobrčić, predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju komentirajući slučaj Bagić.

Podsjetimo, Jutarnji list objavio je kako je u jednom radu ustavna sutkinja Snježana Bagić plagirala već objavljeni članak tajnika Ustavnog suda Teodora Antića. Na konferenciji za novinare u četvrtak Snježana Bagić ispričala se kolegama i kolegicama ustavnim sucima i sutkinjama zbog toga što je “u svom pisanom radu propustila naznačiti dijelove koje je preuzela iz Antićeva rada”.

- To što se sutkinja Bagić ispričala ne mijenja činjenicu da je ona postupila nečasno prema akademskoj i stručnoj zajednici. Po meni, jedini je izlaz da sama da ostavku ili da je Ustavni sud sankcionira zbog plagiranja i isključi - rekao je Silobrčić. Osvrnuo se na rad Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju čije članove imenuje Sabor. Taj Odbor ima savjetodavnu ulogu, ali ne i ingerencije da sankcionira plagijatora u akademskoj zajednici.

- Odbor je svojevrstan lav bez zubiju. Mi možemo savjetovati, tražiti, javno istupati, ali ne možemo nikoga sankcionirati. Etičko tijelo ustanove ima mogućnosti da točno utvrdi kršenja etičkog kodeksa i odredi sankcije - rekao je Silobrčić.

- Naša bi izjava, često i pisana, trebala potaknuti etička tijela stanovite ustanove da obavljaju svoje dužnosti. Baš smo nedavno uputili svim sveučilištima u Hrvatskoj i javnim institucijama pismo u kojem tražimo da u slučaju utvrđenog etičkog prijestupa takvo ponašanje i sankcioniraju. U istom smo pismu tražili i da se svi takvi postupci ubrzaju jer znaju trajati neprimjereno dugo - istaknuo je akademik Silobrčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:48