VELIKO PRIZNANJE

Akademiku Miroslavu Radmanu dodijelit će odlikovanje viteza Francuske legije časti

Najviše francusko odlikovanje mogu dobiti francuski državljani i stranci, a Radman ga dobiva kao francuski državljanin
Miroslav Radman 
 Duje Klaric/CROPIX

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssière u četvrtak će u Mediteranskom institutu za istraživanje života na prigodnoj svečanosti dodijeliti odlikovanje viteza Francuske legije časti akademiku Miroslavu Radmanu.

Zanimljivo je da je Miroslava Radmana francuski predsjednik Francois Hollande prije osam godina, dakle 2012., nominirao i odlučio mu dodijeliti Legiju časti. Novi francuski veleposlanik organizirao je u ime Veleposlanstva Republike Francuske ceremoniju dodjele u Mediteranskom institutu za istraživanje života.

Legija časti je najviše francusko odlikovanje koje ima tri stupnja: vitez, časnik, zapovjednik te dvije titule viši časnik i veliki križ. Redom Legije časti se svake godine odlikuje 3000 osoba, od kojih su dvije trećine civili, a trećina vojne osobe. Mogu je dobiti francuski državljani i stranci, a Miroslav Radman je dobiva kao francuski državljanin.

Red Legije časti uspostavio je Napoleon Bonaparte 1802. kao priznanje za vojne ili civilne zasluge bez obzira na podrijetlo, vjersku pripadnost ili mjesto rođenja primatelja. U to vrijeme to je bila revolucionarna zamisao u skladu s idejama Francuske revolucije. Uvjet je da je kandidat privržen temeljnim idejama Francuske revolucije: sloboda, jednakost i bratstvo.

Odlikovanje Francuske legije časti ima oblik zvijezde s pet dvostrukih bijelih emajliranih krakova. Zvijezda je okružena lovorovim vijencem, a na objema stranama odličja nalazi se u sredini krug; na jednome je glava Marianne što je simbol Republike s natpisom République Française 1870, a na drugome su dvije francuske trobojnice na ukrižanim kopljima i slogan reda Honneur et patrie te natpis 29 floréal an X što je datum osnivanja reda prema francuskom republikanskom kalendaru. Zvijezda koju dobivaju vitezovi je srebrna, a za pripadnika viših klasa zlatna. Lenta je crvene boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:22