ANALIZA GRUPE STRUČNJAKA

AKADEMSKI CSI ANALIZIRAO ZAŠTO JE REKTOR SUPOTPISAO KNJIGU Jandrić: 'Boras je aktivno sudjelovao u razvoju knjige i zaslužio je biti suautor'

Autori analize tvrde da je prešućena činjenica da knjiga gotovo sasvim predstavlja tekst disertacije Petra Jandrića
 Bruno Konjević / CROPIX

Grupa stručnjaka kodnog imena “Academic Crime Scene Investigation team” - naziv implicira da je u Hrvatskoj očito došlo do potrebe formiranja svojevrsnog akademskog CSI - napravila je analizu dva dostupna uratka: knjige Petra Jandrića i Damira Borasa “Kritičko e-obrazovanje: borba za moć i značenje u umreženom društvu” i doktorskog rada Petra Jandrića “Kritička analiza e-obrazovanja”, pod mentorstvom Damira Borasa.

Autori analize tvrde da je u predgovoru knjige i popisu literature prešućena činjenica da knjiga gotovo sasvim predstavlja tekst Jandrićeve disertacije. Postavlja se pitanje: zašto je kao autor knjige supotpisan i mentor Damir Boras?

173 stranice

U znanstvenoj praksi uobičajeno je da se disertacije objavljuju kao knjige. Spomenuta knjiga tako ima ukupno 173 stranice znanstvenoga dijela, a tekst iz Jandrićeve disertacije zauzima 154,4 stranice knjige.

Petar Jandrić, danas profesor na Tehničkom veleučilištu, disertaciju je obranio 11. veljače 2011., a knjiga je odobrena kao udžbenik Tehničkog veleučilišta u Zagrebu vrlo brzo nakon obrane - 15. studenoga 2011.

Knjigu su izdali Tehničko veleučilište Zagreb i Filozofski fakultet u Zagrebu/FF Press, 2012; a zaključak grupe stručnjaka nakon analize disertacije i knjige jest - jedan od koautora ujedno je suizdavač, s obzirom da je Boras tada bio dekan Filozofskog fakulteta.

Osim spomenute grupe autora, usporedbom knjige i disertacije pozabavio se još jedan stručnjak (ime poznato redakciji). Rezultat je isti, tvrdi i taj stručnjak: analiza je pokazala da iz disertacije nije prepisano samo 20 stranica.

“Tekst disertacije u odnosu na knjigu je ispremiješan, pa nije lako pronaći prepisane dijelove, ali to olakšavaju priložene slike koje su identične u disertaciji i knjizi, osim što ih je u disertaciji 13, a u knjizi samo 7. Primjerice, prva slika u knjizi je na stranici 26, a u disertaciji 24 strane dalje. Slično je i s tablicama, s time da je u knjizi jedna nova. Iz toga slijedi da je Borasov mogući doprinos u ovoj knjizi, što se priloga tiče, jedan od četiri tablice i nijedna slika”, stoji u analizi knjige koja ima i svoje izdanje na srpskom jeziku te je jedna od ukupno četiri autorske knjige Damira Borasa.

Na upit zašto u knjizi nije naveo da se radi o doktorskoj disertaciji, Petar Jandrić odgovara:

- U trenutku objavljivanja knjige o tome nitko nije razmišljao. Prije objavljivanja rukopis je ‘prošao’ dva autora, recenzentice sa sveučilišta iz tri države, uredničke timove Filozofskog fakulteta i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, i osoblje Ministarstva znanosti. Svi ovi ljudi bili su svjesni da je knjiga proizašla iz doktorske disertacije, pa ako je zaista istu trebalo citirati, eventualni propust lako je mogao biti uklonjen na vrijeme. Ako smo kao autori zaista napravili tako veliku pogrešku, bilo bi zgodno pogledati odgovornost svih uključenih u lanac objavljivanja. Nikada nisam tajio da je knjiga izrađena prema doktorskoj disertaciji.

Akademska praksa

Na pitanje iz kojih je razloga mentor Boras potpisan kao koautor, Jandrić objašnjava: “Tijekom našeg mentorskog odnosa Damir Boras je aktivno sudjelovao u razvoju knjige – prema mom mišljenju, ova činjenica ga kvalificira za koautora. U ovom mišljenju nisam usamljen – supotpisivanje autora i mentora na publikacijama koje su proizašle iz doktorskih disertacija potpuno je uobičajena praksa u zemlji i inozemstvu.”

Redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić, ujedno bivši član fakultetskog etičkog povjerenstva, potvrđuje da nije neuobičajeno da se disertacija objavi u obliku knjige.

- I ja sam svoju disertaciju objavio, pri čemu sam u predgovoru naveo i naziv disertacije. No, ne mislim da je riječ o prekršaju akademske prakse ako se u knjizi ne navede da je riječ o disertaciji. Moje je mišljenje da bi bilo ipak dobro da se navede - kaže Zoran Kurelić.

Pročelnik Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Vlado Mateljan je kategoričan: - Mentor je mentor, a autor je autor. Mentor nema što raditi na knjizi, on ne može biti koautor. Ako je mentor koautor, tko je onda mentor - pita Mateljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:44