MUP ISKORISTIO BESPLATAN PROGRAM

AKCIJA FOTOMODEL Ruski programeri: 'Naš softver je otkrio pedofila iz Hrvatske'

Tvrtka Belkasoft otkrila pozadinu policijske akcije u kojoj je pao 37-godišnji seksualni predator iz Zagreba

- Objasnili su ti što i kako da se slikaš?

- Rekli su mi prvo u tangama, pa u boksericama, iz što više kutova i bez grudnjaka, pa grudi iz što više kutova. Pofotkam pa pošaljem

- U redu, čekam :)

Ovako je išlo dopisivanje preko Facebooka između 37-godišnjeg pedofila i seksualnog predatora iz Zagreba i njegove maloljetne žrtve početkom ove godine. Predator koji se tijekom čitave 2013. predstavljao pod lažnim imenom Modna Agencija Zg ili kao uspješni ženski fotomodel na sličan je način, tijekom 2013. i početkom 2014. godine, namamio njih ukupno 19, maloljetnih, i još nekoliko jedva punoljetnih djevojaka, da mu šalju gole fotografije. Prvo im je lagao da je riječ o snimanju za magazine, pod radnim naslovom ‘Skrivene ljepote Balkana’, a imena i lica djevojaka obećao je nikad ne objaviti.

Izbjegavao susrete

Nudio je 50 eura za jednu polugolu fotku mobitelom, 350 za seriju polugolih fotografija i po 1400 eura za snimanja potpuno golih cura. Nažalost, 19 se maloljetnih i nekoliko punoljetnih djevojaka naivno uhvatilo u mrežu.

Do trenutka kad su shvatile da su prevarene već je bilo kasno. Da nešto nije u redu neke su posumnjale kada nisu mogle dogovoriti sastanak uživo s osobom koja ih je uvjeravala da je djevojka poput njih, mlada manekenka koja radi za nepostojeću Modnu Agenciju Zg.

Nekima se predstavljao kao Jelena, drugima kao Daria.

Do tog trenutka već je bilo kasno jer im je Zagrepčanin počeo prijetiti. Prvo je tražio još eksplicitnije fotografije, a kada bi odbile, djevojkama je prijetio da će ih sve javno prokazati i osramotiti.

A onda se u akciju uključila hrvatska policija. Jedna od žrtava skupila je hrabrosti i sve prijavila. Akciju kodnog imena Fotomodel provodilo je ukupno pet policijskih uprava, sa središtima u Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Požegi i Zagrebu.

Predator je krajem travnja uhićen. Zaradio je 19 prijava za iskorištavanje djece za pornografiju, 12 prijava za nametljivo ponašanje i jednu za nedopuštenu upotrebu osobnih podataka. Čeka se podizanje optužnice. No sada su, mjesec i pol od uhićenja, isplivale nove informacije vezane uz akciju Fotomodel, ni manje ni više nego iz ruskih medija.

U njima se naime ruska softverska kompanija Belkasoft hvali da su bjelovarski policajci pedofila uhvatili pomoću njihova softvera Belkasoft Evidence Center. Slučaj nazivaju internacionalnim, a Jurij Gubanov, CEO tvrtke, kaže da su iznimno ponosni i uzbuđeni što je njihov proizvod hrvatskoj policiji pomogao da uhvati opasnog kriminalca.

Jurij Gubanov vlasnik je tvrtke Belkasoft

‘Samo se hvale’

- Hrvati su nam poslali službenu obavijest da su tijekom akcije Fotomodel koristili naš sofver, drago nam je - ističe Gubanov za ruske medije.

Ali kako BEC ustvari djeluje? Kako objašnjavaju njegovi tvorci, sofver prikuplja podatke s kompjutora osumnjičenog, njegovih memorijskih baza i hard drivea. Time su bjelovarski policajci dobili detaljan pregled kako je, kada i zbog čega uhićeni koristio društvene mreže, instant poruke, Skype i ostale internetske stranice i alate u stvaranju pedofilske mreže. Nadalje, softver je sposoban, kažu tvorci, izvući pobrisane podatke i uništene dokaze, a pomoću njega je kreiran i detaljni izvještaj koji je uz kaznene prijave priložen tužiteljstvu u Bjelovaru.

I dok se tvroci hvale kako je njihov proizvod sposoban automatski pronalaziti pedofilske sadržaje među fotografijama i videoprilozima, u bjelovarsko-bilogorskoj policiji kažu: - Da, koristili smo njihov softver, to je besplatni alat koji se može pronaći na internetu, a kad smo ih obavijestili o tome, oni su naravno to iskoristili da se malo i pohvale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:05