SDP ŽELI POLITIČKU KONTROLU NAD ISTROM

AKCIJA PREUZIMANJE Milanović: 'Neće više IDS voditi naše ljude! Jakovčić: Šefu SDP-a smeta stabilna Istra'

Dvije stranke mogle bi se ozbiljno podijeliti u Istri, što će se odraziti i na njihovu suradnju u Vladi

Odluka vrha SDP-a da raspusti svoju Gradsku organizaciju u Puli te Županijsku u Istri mogla bi rezultirati ne samo time da najveća vladajuća stranka u Puli poništi već dogovorenu koaliciju te istakne svog kandidata za gradonačelnika kontra IDS-ova, već da idu i sa svojim kandidatom za istarskog župana.

Potvrđeno nam je to u samom vodstvu SDP-a, dan nakon što je stranačko Predsjedništvo raspustilo organizacije u toj županiji i njezinom najvećem gradu. Dvije stranke koje su u koaliciji na državnoj razini tako bi se mogle ozbiljno podijeliti u Istri, što će se bez sumnje odraziti i na njihovu suradnju u Vladi, premda zasad o tome nitko ne želi niti spekulirati.

Ništa više nije isto

- Izvjesno je da ćemo u Istri umjesto podrške IDS-ovu kandidatu za župana istaknuti svojega kandidata. Moramo početi graditi stranku i za iduće četiri godine, a sigurno je da ne možemo biti zadovoljni onim što sada SDP predstavlja u Istri - priznao nam je jučer jedan SDP-ovac iz samog vrha stranke. No, da je takav scenarij itekako moguć pribojavaju se i u IDS-u, gdje su sve do preksinoć smatrali kako je koalicija sa SDP-om na razini županije gotova stvar, kao i ona za Pulu.

- Od srijede navečer kada je Milanović donio odluku o raspuštanju, ništa više nije isto. Sve je otvoreno, pa tako i da idu sa svojim kandidatom za župana - kazao nam je visokopozicionirani IDS-ovac.

Kajin za Milanovića

Da situacija u Istri postaje prvorazredno političko pitanje, smatra i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić koji jučer nije skrivao nezadovoljstvo odlukom središnjice najveće vladajuće stranke da raspuštanjem kazni svoju organizaciju u Puli i to zato što su ponovno odlučili podržati IDS-ova kandidata za gradonačelnika umjesto da idu sa svojim Peđom Grbinom kao što je to želio Iblerov trg, odnosno Zoran Milanović.

- Smjena čelnika SDP-a u Puli i Istri nije samo unutarstranačka stvar s obzirom na to da smijenjeni čelnici obnašaju visoke dužnosti na razini Istre i Grada, nego ona postaje prvorazredno političko pitanje s pokušajem političke destabilizacije Istre - naglasio je Jakovčić, skidajući još jednom rukavice i udarajući po SDP-u i Milanoviću, svojim partnerima iz Vlade. Jakovčić tvrdi kako odlukom da smijeni svoje sadašnje vodstvo u Istri SDP “najavljuje novu politiku prema Istri”.

- Jer mu očito ne odgovara stabilna i čvrsta Istra - optužuje Jakovčić.

Nisu, međutim, svi IDS-ovci na nož dočekali odluku SDP-ova vodstva. Potpredsjednik IDS-a i najveći politički protivnik Ivana Jakovčića, Damir Kajin, daje punu potporu Milanoviću.

Sukob zbog Plomina C

- I ovo je pokazatelj da je Jakovčićeva politika doživjela krah. Jer ovaj sporazum o koaliciji u Puli koji je Jakovčić dogovorio sa SDP-om mimo volje Milanovića nije bio za dobrobit građana niti zbog sinergije koju bi mogla donijeti prijeizborna suradnja dvije stranke, već isključivo zato da se podijele sinekure za 20 do 30 ljudi. Odlukom da poništi takav sporazum Milanović je poslao poruku Jakovčiću, a preko njega i SDP-u u Istri, da nema više HDZ-a i nagodbenjaštva, niti klijentelizma, niti raspodjele moći! - odlučan je Kajin.

S njim se slažu i neki SDP-ovci koji smatraju kako je dosad njihovu stranku u Istri više vodio Jakovčić nego Milanović. Ne skrivaju stoga niti ljutnju što su njihovi vijećnici u istarskoj Županijskoj skupštini prije desetak dana glasali protiv svoje Vlade, a uz IDS, usprotivivši se projektu Plomin C na ugljen, koji je jedan od najvažnijih projekata Milanovićeve Vlade. A podržali su i Jakovčićevu tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša.

- Pa ne može se SDP u Istri identificirati s IDS-om, a pogotovo ne glasati protiv svoje Vlade - ističe jedan SDP-ov dužnosnik.

Sve to, ali i koalicija s IDS-om koja je dogovorena u Puli mimo volje stranačke središnjice, za vrh SDP-a bile su itekako dovoljan razlog da se ide na smjenu dosadašnjeg vodstva u istarskoj županijskoj organizaciji i gradu Puli. Osim toga, poruku o tome što želi od SDP-a u Istri Milanović je poslao i time što je za povjerenika u istarskoj organizaciji postavio Adu Damjanac. Riječ je o osobi u koju Milanović ima puno povjerenja, a poznata je kao velika protivnica Ivana Jakovčića.

Statut stranke

Za smijenjenog šefa pulskog SDP-a nema nikakve dvojbe da su kažnjeni raspuštanjem jer su dogovorili koaliciju s IDS-om te podršku njihovu kandidatu za gradonačelnika Borisu Miletiću.

- Prema našem Statutu, lokalne organizacije same odlučuju o tome s kim će koalirati. Znači mi nismo ništa pogriješili - brani se Martinčić koji stoga smatra kako je objašnjenje vrha stranke o raspuštanju zbog pasivnosti samo pusta fraza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:59