PORUKA FRANCUZIMA

'AKO NA JESEN NE POČNU GRADITI NOVI TERMINAL, RASPISAT ĆEMO NOVI NATJEČAJ' Poruka Hajdaša Dončića francuskom koncesionaru

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je večeras u Dnevniku Nove TV da će se raspisati novi natječaj za koncesionara Zračne luke Zagreb ako francuski investitor, tvrtka ZAIC, ne ispuni dogovorene uvjete i ne počne s gradnjom ove jeseni.

Podsjetimo, u ožujku ove godine najavljeno je da će se novi terminal na Plesu početi graditi u rujnu ove godine, a radovi bi prema dogovoru trebali biti gotovi do travnja 2016.

Ministar Dončić istaknuo je da je riječ o projektu čiji troškovi u prvoj fazi iznose 190 milijuna eura.

Predsjednik uprave konzorcija ZAIC, Christophe Petit, prvi čovjek golemog projekta gradnje novog zagrebačkog aerodroma, rekao je prije desetak dana za Globus da će radovi početi u rujnu , te je odbacio nagađanja da konzorcij ima problema sa zatvaranjem financijske konstrukcije što je glavni razlog kašnjenja od nekoliko mjeseci

Koncesionar konzorcij ZAIC (Zagreb Airport International Company), u kojem glavnu ulogu imaju moćna francuska građevinska kompanija Bouygues i tvrtka Aeroports de Paris (ADP), trebao je još u travnju preuzeti upravljanje zračnom lukom, no to se ni do danas nije dogodilo.

Petit međutim je kazao kako su uzroci ovog kašnjenja od nekoliko mjeseci isključivao administrativne prirode. Posao koji se priprema pune dvije godina trebao bi biti finaliziran u narednim tjednima.

- S bankama vodimo pregovore oko konačne dokumentacije. U financiranju projekta sudjelovat će četiri banke. To su Deutsche Bank, European Investment Bank (EIB), International Finance Corporation (IFC), koji je dio World Bank grupe, te UniCredit/Zagrebačka banka. Sve smo dogovorili, a sad je potrebno sve to još staviti na papir i potpisati. Svakodnevno se sastajemo s predstavnicima banaka u želji da ubrzamo taj posao. No, treba jasno i glasno reći da to nije ni malo jednostavan proces. Taj posao traje, dokumentacija je veoma kompleksna”, rekao je Petit za Globus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:27