NEMA PROPUŠTANJA

AKO PREĐU GRANICU SA SRBIJOM, NAILAZE NA OPASNOST Krenu li izbjeglice prema Hrvatskoj, prijete im minska polja

Migrants of different countries are diverted by Hungarian police officials ahead to the next point at the border between Hungary and Serbia near the village of Roszke on September 14, 2015 as the opened fence area of the line is closed by Hungarian police. Hungary has stopped registering thousands of migrants crossing the border from Serbia and transport them straight to the Austrian frontier. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
 ATTILA KISBENEDEK/AFP/HCR

Osmero izbjeglica iz Sirije stiglo je u subotu u Zagreb, a smješteni su u hotel Porin u Dugavama gdje im je osim smještaja osigurana hrana te 100 kuna mjesečnog džeparca, javlja Dnevnik.hr.

U policiji kažu da su spremni i da su poduzeli sve za prihvat izbjegliica, te da zasad Hrvatska može primiti tri tisuće ljudi.

Hrvatske granice nadzire čak šest tisuća policajaca, no zasad nema gužvi. Ukoliko ih bude izbjeglice će najprije biti popisane, pregledane i potom smještene u objekte poluotvorenog tipa, uglavnom se radi o policijskim objektima.

Svi čekaju rasplet događaja u Mađarskoj: ukoliko izbjeglice krenu u Hrvatsku ići će preko graničnog prijelaza Tovarnik gdje su već poduzeli sve radnje kako bi ih mogli prihvatiti.

Foto: HCR

Gužva na mađarsko - srpskoj granici mogla bi ih usmjeriti u Hrvatsku, a to je veliki problem jer su na tom području brojna minska polja pa je sigurno da neće biti masovnog propuštanja od strane policije, kao što je to bio slučaj u nekim europskim zemljama.

Foto: HCR

Hrvatska će im pružiti humanitarnu pomoć, no problem bi mogao nastati u trenutku kada zatraže azil, kada odluče u koju zemlju žele ići. Ukoliko je ta zemlja zatvorila granice, nitko ne zna kako će se postupati prema tim ljudima, Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:05