PRILIKE

ALBANIJA POSTALA POSLOVNA MEKA ZA BIVŠE VISOKOPOZICIONIRANE HRVATE Nakon Josipovićeve savjetnice i Milanovića, evo tko je još ulovio priliku u Tirani

 
Tirana
 Profimedia, Panthermedia

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin zamrznuo je svoj mandat suca Vrhovnog suda i uputio se na “privremeni rad” u Albaniju.

Hrvatin je dio osmeročanog tima promatrača (sedmorica su pravosudni dužnosnici zemalja Europske unije, a jedan je iz pravosuđa SAD-a) koje je Bruxelles delegirao radi podrške tamošnjem procesu reforme pravosuđa.

Hrvatinov angažman u Albaniji dogovoren je prije gotovo godinu dana, u rujnu prošle godine. Željeli smo saznati što točno radi i kakva su mu iskustva, no bivši predsjednik Vrhovnog suda je rekao da je već pri formiranju misije (International Monitoring Operation in Albania) dogovoreno da se svaki kontakt vezan za misiju i poslove koje obavlja ostvaruje preko Bruxellesa.

Zagreb, 050215.
Trg svetog Marka.
Hrvatski sabor danas raspravlja o Izvjescu predsjednika Vrhovnog suda RH Branka Hrvatina o stanju sudbene vlasti u razdoblju od 2007. do 2013. godine.
Na fotografiji: Branko Hrvatin.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / HANZA MEDIA
Branko Hrvatin

U Albaniji je već otprije, i to na poslovnima vezanim za njezino pristupanje EU, angažirana Romana Vlahutin, savjetnica predsjednika u mandatu Ive Josipovića. Početkom prošle godine Vlahutin je kao veleposlanica EU u Albaniji doživjela prijetnje zbog kojih je cijela obitelj dobila policijsku zaštitu. Vlahutin je bila članica Povjerenstva za praćenje reformi koje je trebalo udaljiti korumpirane državne odvjetnike i suce iz državnog aparata.

Albanija je u lipnju 2014. dobila status kandidata za članstvo u EU, a Europska komisija je studenom 2016. dala preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju, strogo uvjetovanu stvarnim napretkom u provedbi pravosudne reforme, osobito provjeri sudaca i tužitelja.

I bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović je nakon izlaska iz politike i osnivanja svoje privatne tvrtke našao posao u Albaniji. Radi kao konzultant albanskog premijera Edija Rame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:30