NOVI ŠOK ZA SIŠČANE

Američka tvrtka CMC najavila da napušta Željezaru Sisak. Hoće li 1130 radnika ostati bez posla?

 Miroslav Arbutina / CROPIX

SISAK - Jedna vijest koja je u petak oko 15 sati u Siska stigla iz Amerike, šokirala je Siščane. Član Uprave CMC-a Sisak Tomislav Zajec obavijestio je sindikaliste i radnike CMC-a da dosadašnji vlasnik Željezare, američka tvrtka CMC, napušta Željezaru Sisak.

Vijest nam je potvrdio i Mato Somić, zamjenik glavnog povjerenika Sindikata metalaca u CMC-u. - Četiri godine živjeli smo u miru, radili, primali plaće, gledali kako se naša Željezara gradi i modernizira, a onda šok. U petak oko 15 sati nas iz sindikata posao je na sastank Tomislav Zajec, član Uprave CMC-a Sisak i upoznao nas s odlukom Uprave našeg vlasnika da napušta Željezaru Sisak ili prodajom ili ukoliko ne nađe kupca zatvaranjem proizvodnje.

Nismo mogli vjerovati što se to događa, odmah su nam kroz glavu prošle slike od prije CMC-a, sjetili smo se Mečelja, Trubo Impeksa, prosvjeda, štrajkova, sukoba s policijom i stotina otkaza. Nadam se da neće tako biti opet, da će naša Željezara naći kupca, jer izgrađena je nova čeličana, obnovljena je Valjaonica bešavnih cijevi, puno je uloženo i Željezara Siska nije više u tako jadnom stanju u kakvom je bila kada ju je kupovao američki CMC, rekao nam je u petak popodne, odmah nakon objave crne vijesti za željezare, Mato Somić.

Somić nam je pojasnio kako je Uprava CMC-a obrazložila da razloge prodaje ili zatvaranja pogona CMC-a u Sisku treba tražiti u neuspješnom pokušaju da pogon u Sisku dovedu do profitabilnosti. Pored toga, Amerikanci drže da je za dovođenje do profitabilnosti potrebno uložiti jako puno novca, a kako Željezaru Sisak ne drže temeljnim biznisom CMC-a, novce potrebne za unapređenje Siska, CMC će korisnije upotrijebiti negdje drugdje.

Za sada CMC nastavlja proizvodnju, izvršit će obveze prema naručiteljima, ali nove poslove i nove narudžbe neće prihvaćati. U tom će se razdoblju tražiti kupac tvrtke, a ako se ne nađe, CMC Sisak ugasit će se kada se ispune zadnje narudžbe cijevi i čelika.

U uredu Uprave CMC-a Sisak potvrdili su nam da je vijest o napuštanju Željezare Sisak, točna, ali da je za sve informacije i komentare nadležna Uprava CMC-a u Americi. Doznajemo da predsjednik Uprave CMC-a Sisak Ludovit Gajdos nije u Sisku, te da je prije nekoliko dnana u pismu radnicima najavio dolazak novog generalnog direktora. Inače, Gajdos je bio prvi director CMC-a Sisak, naslijedio ga je Paško Vela, koji je prije nekoliko mjeseci smijenjen, a u Sisak je ponovo došao Ludovit Gajdos.

Sve do jučer, razvoj Siska temeljio se dobrim dijelom na razvojnim planovima CMC-a. Govorilo se o novim stotinama milijuna kuna ulaganja, u završetak modernizacije Čeličane, u izgradnju nove Valjaonice bešavnih cijevi, o proizvodnji 500.000 tona čelika na godinu, o ogromnim izvoznim poslovima iI velikom zapošljavanju.

Do sada je CMC u Željezaru Sisak i obnovu proizvodnje uložio oko milijardu kuna i malo je tko opčekivao da će Amerikanci biti spremni to napustiti. Zato se u Sisku nadaju da će biti kupaca za Željezaru.

Jedan od kandidata bio je CIOS Petra Pripuza, a govori se i o zaintersiranosti potencijalnih kupaca iz Indije i Švicarske za Željezaru Sisak.

Ako se ne nađe novi kupac, 1130 radnika u Sisku ostat će bez posla, a Hrvatska bez crne metalurgije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:56