BITKA ZA PANTOVČAK

ANALIZA STRUČNJAKA Stavovi Kolinde Grabar-Kitarović bliži su Ivi Josipoviću nego HDZ-u

Oboje kandidata lovi iste birače i zato bježe od radikalnih istupa, što nužno približava njihove stavove
 CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednička kandidatkinja HDZ-a, sve očitije ulazi u predizbornu kampanju. U proteklih dvadeset dana, kao što su početkom ljeta najavili njezini suradnici, gospođa Grabar-Kitarović počela je iznositi stavove o važnim društvenim temama, ali i predstavljati vlastiti svjetonazor, što će također biti važna tema u predstojećoj kampanji.

Sve su vidljivije razlike između nje i današnjeg, desnonacionalstičkog HDZ-a.

Za razliku od HDZ-a koji je pod Tomislavom Karamarkom napravio snažan zaokret udesno, ona se predstavlja kao umjerena konzervativka, koja je, barem u ovoj fazi pretkampanje, otvorena dogovorima s različitim socijalnim skupinama, od Srba i predstavnika nacionalnih manjina do homoseksualnih osoba. Kolinda Grabar-Kitarović, to je lako vidljivo, razumije kako će za pobjedu nad Ivom Josipovićem osim glasova desnice, trebati podršku birača centra, koji odbacuju svaki oblik ekstremizma.

Nacionalni ponos

Naravno, ona je prije svega kandidat HDZ-a i zato je u nekoliko prilika snažno potencirala svoju pripadnost konzervativnom miljeu:

“Ja sam kandidatkinja za predsjednicu Republike, isto tako i hrvatska državljanka, Hrvatica, vjernica i osoba koja duboko poštuje žrtvu koju su položili hrvatski građani da bi Hrvatska bila slobodna” ili “Moj je plan napraviti sve da vratimo nadu i zdrav nacionalni ponos. Moramo te tisuće i tisuće nezaposlenih vratiti na posao”, nedavno je odgovorila na pitanje što namjerava napraviti ako postane predsjednica Republike.

Međutim, u suštinskim državnim pitanjima, Kolinda Grabar-Kitarović puno je bliža političkom mainstreamu nego što je to Karamarkov (i njezin) HDZ. Pokazala je to svojim reakcijama na pitanja dvojezičnosti i istospolnih zajednica, gdje je reagirala onako kako se u takvim temama ponašaju umjereni europski konzervativci. Dok su se u HDZ-u otvoreno protivili bilo kakvom obliku priznanja istospolnih zajednica, Kolinda Grabar-Kitarović je iznijela vrlo umjereno stajalište.

Na pitanje kako gleda na početak registracije istospolnih parova u Hrvatskoj, odgovorila je da na homoseksualce gleda kao na susjede i prijatelje te smatra da većina njih ne želi da ih se tako obilježava. ”Oni su građani, a jedina manjina koju priznajem jest čovjek pojedinac, čovjek koji će biti u središtu moje kampanje i programa”, rekla je predsjednička kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice.

Udarac gradonačelniku

U težoj situaciji našla se po pitanju ćirilice u Vukovaru, gdje je izrekla suprotan stav od vukovarskog gradonačelnika, također HDZ-ovca, Ivana Penave: “Moramo poštivati prava manjina i ne smijemo odstupiti od dostignutog stupnja poštivanja manjinskih prava, ali jednako tako Ustavni sud upućuje na bitnu odrednicu, a to je pitanje suživota, pitanje pomirbe i to da je dijalog, snošljivost i međusobno povjerenje među hrvatskim narodom i manjinama puno bitnije od nametanja zakona”.

Treba vidjeti hoće li zbog ovakvih stavova u idućim mjesecima izgubiti jedan dio glasova na desnici.

O osobnom svjetonazoru

GRABAR-KITAROVIĆ: Moj je svjetonazor moderni konzervativizam, vjernica sam i obitelj je temelj moga života.

JOSIPOVIĆ: Svatko ima svoju vjeru i to je privatna stvar.

O političkim planovima

GRABAR-KITAROVIĆ: Moj je plan napraviti sve da vratimo nadu i zdrav nacionalni ponos. Moramo te tisuće i tisuće nezaposlenih vratiti na posao.

JOSIPOVIĆ: Imamo ozbiljnih gospodarskih problema i bilo bi dobro da sve snage uložimo u njihovo rješavanje.

O politici prema BiH

GRABAR-KITAROVIĆ: Moramo ispuniti svoju dužnost kao država i nacija kad je riječ o statusu Hrvata u BiH. Hrvatska se ne može ponašati kao da je sve u BiH definirano za sva vremena, gdje je Dayton odradio svoju svrhu, donio mir, no činjenica je da su danas Hrvati najviše ugroženi.

JOSIPOVIĆ: Sasvim sigurno da neki elementi Daytonskog ugovora danas nisu funkcionalni, ali svaka priča počinje i završava jednom vrlo jasnom tezom - o tome hoće li ili neće biti Daytona, hoće li ga se ili neće mijenjati, mogu odlučiti samo u BiH.

O ćirilici u Vukovaru

GRABAR-KITAROVIĆ: Meni je taj čin nametanja ćiriličnih ploča od strane Vlade izgledao kao da se ljudima pokušava silom nešto nagurati. Mislim da o tome treba odlučiti lokalna zajednica, da tu odluku ne možemo donijeti mi izvana.

JOSIPOVIĆ: Ustavni sud donio je u Ustavu utemeljenu odluku, ali i odluku koja je mudra s aspekta regulacije društvenih odnosa. Podsjećam, kada se govorilo o postavljanju ploča, i ja sam rekao da to treba učiniti kroz dijalog.

O homoseksualcima

GRABAR-KITAROVIĆ: Na homoseksualce gledam kao na susjede i prijatelje i smatram da većina njih ne želi da ih se tako obilježava. Oni su građani, a jedina manjina koju priznajem jest čovjek pojedinac, čovjek koji će biti u središtu moje kampanje i programa.

JOSIPOVIĆ: Protivim se svakoj diskriminaciji, pa tako i diskriminaciji na temelju seksualne orijentacije. Iako smo svjesni da u našem društvu još uvijek postoji visok stupanj netolerancije prema drugom i različitom, zajednički moramo graditi društvo tolerancije.

O šefu HDZ-a

GRABAR-KITAROVIĆ:Tomislav Karamarko vrlo je tolerantan čovjek s kojim se može razgovarati o svim pitanjima i koji ovih dana glasno govori koji su pravi problemi u Hrvatskoj.

JOSIPOVIĆ: Da je Karamarko, dok je vodio obavještajne službe i bio ministar, manje mislio o sebi i svojim interesima, a više o javnim, danas bih ja mogao više misliti o sebi, a manje o problemima.

Komentar Jelene Lovrić: Lov na birače koji još uvijek dvoje

Za razliku od prvih izjava nakon prihvaćanja predsjedničke kandidature, kojima se vrlo loše predstavila, posebno onom o vrećicama s hranom što ih za sirotinju ostavlja po kontejnerima, Kolinda Grabar-Kitarović najnovijim je istupima blago popravila početni dojam da je osoba bez političkog sadržaja.

Doduše, još to djeluje kao naučena lekcija, ali pomak je evidentan. HDZ-ova predsjednička kandidatkinja dobro je shvatila da će se bitka s aktualnim šefom države voditi na centru. Tko od njih dvoje osvoji politički centar, može računati na uspjeh. Ivo Josipović pobrat će podršku ljevice. To mu je uglavnom sigurno. HDZ je pokazao da uspješno mobilizira biračku mašineriju s desnice. Pogotovo ako se prethodno eliminira opasnost pojavljivanja još nekog izglednijeg kandidata u tom prostoru. Prevagu mogu donijeti samo glasovi s centra.

Zato retorika gospođe Kitarović kao da je kopipejstana od predsjednika Josipovića. Umjerena je i odmjerena, tolerantna i empatična. Njene su izjave maksimalno umivene. Tonom, ali i sadržajem prilično različite od poruka koje se inače emitiraju iz središnjice njezine stranke. Svojim se stavovima odvojila od politički i ljudski mrkog Karamarka, praktično se konfrontirala s demokratski potpuno nepismenim gradonačelnikom Vukovara… Takva disonantnost može otvoriti pitanje njene uvjerljivosti. Osim ako sa šefom stranke nije podijelila uloge: on joj osigurava ljutu desnicu, ona svojim svilenim izdanjem pokušava kupiti civilizirani centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:14