KOMENTIRAO I MAMIĆA

ANDREJ PLENKOVIĆ 'Vidite i sami da smo reagirali kod svih požara, a ministru Božinoviću sam dao nalog da sve detaljno istraži'

 Emica Elvedji / Hanza Media

Premijer Andrej Plenković izjavio JE da je prije bilo kakve odluke o porezu na nekretnine potrebno održati argumentiranu raspravu i dodatno informirati javnost.

- Kada to učinimo, razmišljat ćemo o daljnjim koracima. Sada smo u fazi boljeg i potpunijeg informiranja javnosti, rekao je.

Upitan što s formularima koji su počeli stizati građanima, premijer je izjavio da evidencija nešto što svaka uređena i organizirana država treba.

- To da pojedine lokalne zajednice traže od građana dodatne podatke, može biti korisno. Ne vidim da ćemo imati štetu od toga da se ažurira nešto što u ovom trenutku u brojnim dijelovima Hrvatske nije potpuno, rekao je.

Komentirajući situaciju s požarima, Plenković je najavio da će Vlada donijeti odluku o posebnim nagradama za pilote i tehničare kanadera te pohvalio napore u gašenju opožarenih područja.

Ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću dao je nalog da detaljno istraži uzroke požara, budući da postoje indicije da je dio njih podmetnut.

- Nakon sezone napravit ćemo detaljnu analizu kako bi se za iduću sezonu napravila što bolja prevencija. Ako to znači poboljšanje rada Hrvatskih šuma, onda ćemo i to ćemo učiniti. Svi koji su u bilo kojem segmentu nadležni, morat će povećati efikasnost, izjavio je. Na upit novinara zašto osobno nije na terenu, odgovorio je: - Ako su tri ministra na terenu, onda je Vlada angažirana sto posto.

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, izjavio je da treba osuditi sva kršenja ljudskih prava, osuditi sve totalitarne režime, suočiti se s prošlošću.

Na konstataciju novinara da ploča u Jasenovcu s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" još stoji, odgovorio je: – I na tome radimo. Čekamo odgovor Ministarstva uprave.

Plenković je jučer osudio napad na Zdravka Mamića.

- Naravno da osuđujem taj napad, jednako kao i napad na bilo koga tko bi se našao u toj situaciji, rekao je.

Komentirajući potvrdu crnogorskog Zavoda za školstvo da su se njihovi stručnjaci koristili nacionalnim dokumentima kurikularne reforme u Hrvatskoj, objavljene javno na internetu, kratko je izjavio: - Dat ćemo najprije da se to pomno ispita. Očito su stvari na internetu bile ineresantne našim susjedima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:08