TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

ANKA MRAK TARITAŠ DOBIVA VJETAR U LEĐA S LJEVICE? Kandidat platforme 'Zagreb je naš': 'U drugom ćemo krugu dati doprinos Bandićevom micanju s vlasti'

 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Kandidat za gradonačelnika platforme Zagreb je naš Tomislav Tomašević ocijenio je da je njegova koalicija ostvarila veliki rezultat na lokalnim izborima te izjavio da će u drugom izbornim krugu dati "doprinos da se Bandića ukloni s vlasti".

Tomašević je kazao da za uspjeh koalicije treba imati na umu, s jedne strane, da je to nova politička opcija bez ikakve infrastrukture koja je za tri mjeseca napravila kampanju te da su lokalni izbori bili u sjeni nacionalnih zbivanja. S druge strane, kazao je, nalazi se rad stotina volontera koji su vjerovali u drukčiju politiku, kao i činjenica da je iz te političke opcije 15 godina rada na gradskim temama što su građani prepoznali.

Kazao je da je koalicija ušla u Gradsku skupštinu te u vijeća 14 ili 15 gradskih četvrti i "jako puno" mjesnih odbora. U radu tih tijela puhat će za vrat svakoj političkoj opciji i neće im dati mira, rekao Tomašević, dodajući da pri tome ne misli samo na kritiku nego i na zalaganja za sva rješenja o kojima su godinama govorili kao što su gospodarenje otpadom, javni prijevoz, vodoopskrba, itd.

Bit ćemo kritika velikim strankama, HDZ-u, SDP-u, HNS-u i HSLS-u, koje su proizvele problem Bandića, kojeg je sada teško riješiti, ustvrdio je.

Tomašević je kazao i da će koalicija graditi drukčiju politiku od razine kvartova, ali i novu političku organizaciju i drugačiji tip politike te da se nada se da će biti jedna potpuno nova politička opcija koja će transformirati Zagreb.

Dodao je da ta opcija ima ambiciju zauzeti mjesto na ljevici koje je do sada imao SDP, jer smatra da se ta stranka ne može nositi s izazovima suvremene ljevice. "Fali im intelektualne energije, nije uopće jasan intelektualni smjer koji SDP zagovara", kazao je Tomašević i napomenuo da je SDP odustao od vrijednosti suvremene ljevice kao što su društvena jednakost, ekološka održivost, rodna ravnopravnost i slični.

"Mi smo ta nova politička energija, od zelenog do lijevog, progresivne političke snage, popunit ćemo taj prostor i unijeti dinamiku na lijevoj sceni. Ovo je samo prvi korak, došlo je vrijeme za novu politiku. Imamo političkih ambicija i nije isključeno ni sudjelovanje na nacionalnoj razini", zaključio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:42