TREĆA IZBORNA JEDINICA

Anketa Jutarnjeg i RTL-a: Na sjeveru raste SDP, Most i HDZ gube potporu, Čačić bez mandata

 CROPIX

Most znatno gubi podršku svojih birača koji se većinom okreću Živom zidu, HDZ-u popularnost također pada, ali manjim intenzitetom nego što bi se očekivalo s obzirom na nefunkcionirajuću vladajuću većinu i aferu s kojom se suočava predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, dok SDP-u rejting blago raste, što dovodi do zaključka da u ovom trenutku prijevremeni izbori ne odgovaraju ni Mostu niti HDZ-u.


Pokazalo je to istraživanje koje je agencija Promocija plus provela za Jutarnji list i RTL u III. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju. Anketa je provedena telefonski u razdoblju od 20. do 22. svibnja na uzorku od 700 ispitanika, a standardna greška uzorka je 3,7 posto.


Sjever Hrvatske tradicionalno je naklonjen strankama ljevice i centra, odnosno Zagorje, Varaždin i Međimurje utvrde su SDP-a i HNS-a, a tako se pokazalo i u ovom istraživanju. Da su danas izbori, za SDP bi u III. izbornoj jedinici glasalo 32,5 posto birača i osvojili bi sedam mandata. Na prošlim izborima koalicija 'Hrvatska raste' u toj je izbornoj jedinici osvojila 49,15 posto glasova, odnosno osam mandata, a SDP bi, dakle, samostalno osvojio samo jedan mandat manje, koji im je granični. Da opet na izbore odu u koaliciji s HNS-om, Laburistima i HSU, dobili bi sigurno dodatna dva mandata i to na račun narodnjaka (HNS).

Preferencije izbornih lista - III. izborna jedinica <br>Kad bi se izbori održali naredni vikend za koju biste od sljedećih lista glasali?

HDZ bi istodobno osvojio 17,2 posto glasova ili tek tri mandata, dok im je jedan mandat granični i mogli bi ga preoteti SDP-u. HDZ-ova Domoljubna koalicija prije sedam mjeseci na sjeveru Hrvatske osvojila je 24,47 posto glasova i četiri mandata, a prema najnovijem istraživanju njihovi manji partneri, primjerice HSS, HSP AS i Hrast, debelo su ispod praga, pa se da zaključiti kako vladajućima rejting opada. Na trećem je mjestu u ovoj jedinici tradicionalno jaki HNS koji je odabralo 9,9 posto anketiranih birača koji sigurno izlaze na izbore. Narodnjaci bi tako sigurno osvojili dva mandata.

Živi zid je u uzlaznoj putanji. Za njih bi u toj jedinici glasalo osam posto birača i ispred su Mosta koji ima 5,1 posto glasova podrške. Obje stranke dobile bi po jedan mandat. I dok Mostu pada popularnost, jer su na prošlim izborima osvojili 7,9 posto glasova, ali također jedan mandat, Živi zid je unatoč tome što je na proteklim izborima u III. izbornoj jedinici osvojio više od pet posto glasova, ostao ispod praga i bez mandata. Sada im je taj mandat osiguran.

Raspodjela mandata u III. izbornoj jedinici

Reformisti Radimira Čačića, koji su na prošlim izborima osvojili svoj jedini mandat u III. izbornoj jedinici s osvojenih 6,44 posto glasova, prema istraživanju Promocije plus sada su malo ispod praga - na 4,3 posto. HSS je na 2,7 posto, stranka Bandić Milan 365 na 1,8 posto, po 1,1 posto imaju ORaH, HSP AS i Hrvatski laburisti, dok su HSU i Hrast ispod jedan posto. Neodlučnih je 11,8 posto.

III. izborna jedinica - BROJ ZASTUPNIČKIH MJESTA<br>Rezultati izbora za zastupnike u Hrvatski sabor (studeni 2015.)

I u ovoj izbornoj jedinici, kao i u IV., velik postotak građana podupire prijevremene izbore. Birači su očito nezadovoljni zbog načina kako funkcionira vlast pa ih tako na sjeveru 63,4 posto odgovora da Hrvatska treba nove izbore, tek 14,7 posto nije za ponovni izlazak na birališta, a 21,9 posto ne zna ili ih ta tema ne zanima. Da se kojim slučajem iduće nedjelje održavaju izbori, 59 posto ispitanih bi izašlo na njih.

Treba li Hrvatska ići na nove, prijevremene izbore za Hrvatski sabor?

Zanimljivo je pogledati i za koga bi danas glasali birači svih stranaka, a tu se posebno ističe biračko tijelo Mosta, koje se očito razočarano strankom Bože Petrova okreće prema Živom zidu, ali i SDP-u. Da su danas izbori, tako bi samo 50 posto birača koji su u studenome 2015. glasali za Most svoj glas ponovno dalo toj opciji, dok bi ih gotovo 11 posto na glasačkom listiću ovaj put zaokružilo Živi zid, a 6,5 posto SDP. HDZ bi sada zaokružilo 4,3 posto nekadašnjih birača Mosta u ovoj izbornoj jedinici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:57