EKSKLUZIVNO

ANKICA TUĐMAN ZA GLOBUS 'Hrvatski političari ne slijede viziju moga supruga Franje'

Supruga pokojnog predsjednika u svom prvom javnom istupu od 2011. otkriva što misli o hrvatskom društvu
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Što se više približavaju izbori, to neki političari koji računaju na glasače desnice sve glasnije javno veličaju lik i djelo Franje Tuđmana. U prosincu će se navršiti 15 godina od njegove smrti, što će političari i stranke iskoristiti za svoju političku promociju, a mediji i povjesničari kao povod za razotkrivanje nepoznatih detalja iz njegova života i rada. No nitko ne može o prvom hrvatskom predsjedniku ispričati više od njegove udovice, 88-godišnje Ankice Tuđman, koja u razgovoru za Globus, svom prvom javnom istupu od 2011. godine, ekskluzivno otkriva svoje mišljenje o današnjem hrvatskom društvu.

“Na žalost, Hrvatska ne ide u smjeru vizije koju je imao predsjednik Tuđman, sretne i prosperitetne zemlje. Imamo divnu zemlju, dobre ljude i stručnjake. Istina jest da je cijeli svijet zapao u krizu koju nismo niti mi u Hrvatskoj mogli izbjeći, ali prema službenim pokazateljima sve europske zemlje izlaze iz krize osim Hrvatske. Želim da Hrvatska bude u srcu političarima i da ujedine snage kao što su bile devedesetih godina jer tako možemo prevladati sve nevolje. Tako bi i naša djeca živjela bolje i sretnije”, govori Globusu Ankica Tuđman, koju, s obzirom na dob, zdravlje i dalje dobro služi pa ni danas, govori nam, ne odustaje od rada u Humanitarnoj zakladi za djecu Hrvatske u kojoj je od prvog dana predsjednica.

Uhodan posao. “U Zakladu odlazim povremeno. Prisustvujem sastancima Zakladne uprave na kojima planiramo i donosimo sve odluke u vezi rada”, otkriva gospođa Tuđman i podsjeća kako Zaklada od prosinca 1991. godine djeluje kao nevladina humanitarna organizacija koja pruža pomoć djeci sudionika Domovinskog rata i djeci siromašnih višečlanih obitelji.

---

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:55