INTERNET GERILA NAPADA

Anonymousi oskvrnuli sajt Katoličkog radija i Vlade

 Anonymous

ZAGREB - Samo tri dana nakon što je na snagu stupio novi Kazneni zakon, koji za kaznena djela računalnog kriminala i hakiranja predviđa kaznu i do osam godina zatvora, gerilska internetska skupina Anonymous napala je stranicu Vlade.

Umjesto uobičajene stranice s novostima iz rada Vlade i linkovima na ministarstva, osvanula je poruka Anonymousa: “Dosta ste krali”.

U kojeg Boga vjerujete?

Pritom je, kao i u nedavnim slučajevima napada na stranice Samoborske i Karlovačke banke, riječ o “defacementu” (oskvrnjenju), odnosno izmjeni naslovne stranice, a ne rušenju cijelog sustava. Jučer tijekom dana nije funkcionirala ni stranica Hrvatskog katoličkog radija, no njihova naslovnica nije uništena, već je na nju samo dodana zanimljiva “vijest”.

“Pitam se zašto postoji vaš radio? Ne komunicira li bog sa svakim čovjekom posebno? Zašto mu treba medij, izmišljen od strane čovjeka? Medij koji se koristi za zatupljivanje i tako tupog stada. Medij koji se koristi za promidžbu klerofašističke politike i unošenje nemira u društvo neistinama i notornim lažima. U kojeg to boga vi vjerujete”, pitali su HKR-ovce hakeri.

Napad bez posljedica

Vlada se uskoro oglasila očitovanjem na Twitteru, napisavši da napad nije ostavio nikakve posljedice na funkcioniranje njihova sajta, koji je vrlo brzo vraćen u normalu.

- Ne toleriramo neovlašteni pristup računalnim podacima, no kako u ovom slučaju nisu ugroženi ni podaci, niti računalni sustav, za ovaj pokušaj nećemo podnositi kaznenu prijavu - poručili su iz Vlade. Da je Vlada odlučila kazneno prijaviti ovaj napad, hakeri bi mogli očekivati i do tri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:17