AFERA PIRANGATE

ARBITRAŽNI SUD ODBACIO HRVATSKE ARGUMENTE 'Ne vidimo zašto ne bismo nastavili proces'

DEN HAAG - Ad hoc Arbitražni sud u Haagu, koji je trebao presuditi u slučaju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, objavio je u četvrtak priopćenje u kojem navodi da je donio Djelomičnu odluku vezanu uz slučaj kompromitiranja procesa od strane Slovenije. "Sud smatra da je Slovenija, uključujući se u ex parte kontakte s arbitrom kojeg je izvorno imenovala, kršila odredbe Sporazuma o arbitraži. Međutim, kršenja nisu bila takve naravi da bi Hrvatskoj dala pravo da raskine Sporazum o arbitraži, niti ona utječu na sposobnost Suda, u njegovom trenutnom sastavu, da donese konačnu odluku neovisno i objektivno".

Riječ je o odgovoru Suda na hrvatski podnesak u kojem se isticalo kako je cjelokupni proces nepovratno kompromitiran nakon što su objavljeni razgovori slovenske agentice pred Sudom Simone Drenik i dr. Jerneja Sekolca, arbitra kojeg je imenovala Slovenija. Naime, nakon što su obje strane iznijele pismeno i usmeno sve svoje argumente temeljnim pravilima arbitraže nije dopušten kontakt arbitara sa stranama u sporu (hrvatski je arbitar bio prof. dr. Budislav Vukas).

Sud nadalje smatra kako je njegova nadležnost odrediti "ima li Hrvatska pravo raskinuti Sporazum o arbitraži sukladno Članku 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora". Sud zatim navodi kako je dr. Sekolec odstupio sa Suda, a da "nije iznesena nikakva sumnja u neovisnost ili objektivnost preuređenog Suda". Osim toga, Sud je pregledao dva dokumenta koja je dr. Sekolec distribuirao i zaključio da oni "ne sadrže nikakve činjenice ili dokaze" s kojima već Sud nije bio upoznat. Sud predlaže da se održi novo usmeno izlaganje cijelog slučaja uz suglasnost obiju strana. Konačno, Sud zaključuje kako ponašanje Slovenije nije dovelo u pitanje nastavak procesa te poništilo cilj i svrhu Sporazuma. I zato će Sud razmotriti kako nastaviti, u sadašnjem sastavu, de novo (iznova) razmatranje svih aspekata slučaja.

Kad se razgrne pravni rječnik zaključak je jednostavan: ad hoc Arbitražni sud smatra da argumenti, koje je Hrvatska navela za istupanje iz Sporazuma, nisu valjani. I da će nastaviti sa svojim radom, kao što je cijelo vrijeme tražila Slovenija - koja je, priznaje Sud, "prekršila odredbe Sporazuma". Bez obzira što je Hrvatska u više navrata rekla kako se više ne smatra stranom u ovom sporu, Sud je ipak donio zaključak da će nastaviti rad i Ljubljani u ruke dao argument da u pitanje dovede hrvatsko stajalište kad će se to pitanje pokrenuti pri UN-u.

Reakcija MVEP-a

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je reagiralo ističući da je "Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje, kako u neovisnost i nepristranost vlastitoga rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito. Podsjećamo da je svojim djelovanjem Slovenija bitno povrijedila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više nisu mogli ostvariti. Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku niti se njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o meritumu graničnog spora između dviju država."

-------------------------------------

Milanović: 'Odosmo mi. Neka se oni igraju dalje s tom igračkom'

Odluku suda o nastavljanju arbitraže u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije komentirao je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

- Na taj način štite svoju vjerodostojnost koja je bila okrnjena. Netko u sudu je radio nešto što nije smio. Taj postupak je gotov, mi sudjelovati nećemo. Mislim da tako svi u Hrvatskoj misle. Odluka koju donesu, neka je drže za sebe jer nas ne obvezuje i nećemo se po njoj ponašati, kazao je Milanović.

Dodao je kako se Hrvatska nadala da će postupak biti čist, ali da to nije bio slučaj i da je sada gotov.

- Mi nismo vodili državu zadnjih 6 mjeseci i nemam informacije što je ova Vlada radila. Kad pobijedimo, mi ćemo to nastaviti jer smo mi taj postupak i priveli kraju što se toga tiče. Nema dalje. Formalno izlazimo iz postupka. Odluka Sabora je donesena. To je bilateralni ugovor. Ušli smo u dobroj vjeri, a izašli kad smo utvrdili da s druge stane nema dobre vjere što je priznalo i dvoje Slovenaca kad su dali ostavku, kazao je Milanović.

- Mislim da bi zadatak suda bio da arbitrira o graničnom pitanju, a ne o etici. O tome je arbitrirao Hrvatski sabor. Odosmo mi. Neka se oni igraju dalje s tom igračkom, rekao je Milanović, kako ga je citirala televizija N1.

-------------------------------------

Slovenija pozdravlja odluku arbitražnog suda o nastavku arbitraže

Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je presudu arbitražnog suda da nastavi postupak rješavanja graničnog spora između Slovenije i Hrvatske, priopćio je u četvrtak ured premijera.

Prema Cerarovim riječima, Slovenija će i dalje podupirati arbitražni postupak i arbitražni sud, te vjeruje da je on u stanju donijeti "pravednu, konačnu i obvezujuću" presudu u dugogodišnjem sporu između dviju država.

"Slovenija će tu odluku poštovati, a isto očekuje i od Hrvatske", rekao je slovenski premijer u priopćenju, dodavši da neriješeni spor opterećuje odnose dviju zemalja i njihovih stanovnika sve od kako su Slovenija i Hrvatska postale samostalne države, te ga je zato "neophodno riješiti".

Odluku arbitražnog suda u Den Haagu da nastavi arbitražni postupak o graničnom prijeporu Hrvatske sa Slovenijom, što je zadnjih godinu dana bilo i službeno stajalište Ljubljane koja je odluku hrvatskog Sabora i vlade o izlasku iz postupka zbog arbitražnog skandala koji je izazvala Slovenija držala neopravdanom, komentirao je i predsjednik Borut Pahor koji je njome zadovoljan.

"Izražavam zadovoljstvo odlukom arbitražnog suda da nastavi sa svojim radom i ona me ohrabruje u očekivanju da će arbitri donijeti i konačnu presudu, te odrediti granicu između dvije države", navodi se u Pahorovoj kratkoj reakciji na vijest iz Den Haaga.

Pahor je kao slovenski premijer 2009. s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potpisao sporazum o arbitraži za koji je uvijek tvrdio da je bio njegov najveći vanjskopolitički uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:24