ILEGALNA TRGOVINA

ARHEOLOŠKO BLAGO U OGLASNIKU 'Prodajem sjekiricu iz kamenog doba ili je mijenjam za kuću'

Policija traga za artefaktom i prodavateljem koji je u međuvremenu povukao oglas

Policajci će po prijavi Ministarstva kulture istražiti tko je na internetu oglasio prodaju nekoliko tisuća godina stare kamene sjekirice za koju se pretpostavlja da bi mogla biti kulturno dobro.

Prodavatelj, koji nije ostavio svoje podatke već ga je moguće kontaktirati samo preko kontakt forme oglasnika, za sjekiricu je zatražio 150.000 kuna, dok je u drugom oglasu naveo da bi prastari artefakt volio zamijeniti za kuću u Primorsko-goranskoj županiji.

Oglas je objavljen pod korisničkim imenom persivaRi te je navedeno da se prodavatelj nalazi na području Primorsko-goranske županije. Ministarstvo kulture za oglas je doznalo od novinara Jutarnjeg i njihovi su zaposlenici odmah počeli istragu.

Oglas je u međuvremenu povučen nakon što smo pokušali kontaktirati prodavatelja.

Ne smije u inozemstvo

- Za arheološke predmete za koje Ministarstvo zaprimi informaciju o prodaji preko oglasa informacija se prosljeđuje Odjelu organiziranog kriminaliteta MUP-a koji nakon provjere prodavatelja i predmeta kontaktira nadležna tijela i konzervatore te stručnjake za pojedina područja. Pritom se utvrđuje status predmeta, odnosno je li upisan u registar. Ako nije, a radi se o nacionalnom blagu, u slučaju arheološkog nalaza uspostavlja se zaštita - pojasnili su u Ministarstvu.

Ako osoba može dokazati da je predmet njen, može ga prodati, s time da ga prvo mora ponuditi Republici Hrvatskoj te ga ne smije prodavati izvan granica naše zemlje. No, kratkim pretraživanjem internet-oglasnika vidljivo je da je ovaj oglas samo jedan u nizu onih u kojima se, za manje ili više novca, prodaju upravo kamene sjekirice.

Umjesto kao kulturno dobro, sjekirice su, zapravo, postale česta roba na crnom tržištu arheoloških artefakata. Sjekirice nisu jedini arheološki nalazi koji se predaju.

Informiranje javnosti

- Naš inspektor obavijestio je kolege u Ministarstvu unutarnjih poslova, a upravo sastavlja i službenu prijavu po oglasu koji ste nam proslijedili. Relativno često nam se u oglasima pojavljuju predmeti koji bi mogli biti kulturno dobro poput ovakvih sjekirica, ali i amfora. Kod nas to ipak nije tako raširen problem kao u nekim istočnim zemljama, no moguće je da dio javnosti i ne zna da je takvo ponašanje zabranjeno. Stoga ćemo se najvjerojatnije upustiti u izdavanje jedne brošure na kojoj bi opisom i fotografijama bilo objašnjeno kakvi predmeti predstavljaju potencijalno kulturno dobro - rekla nam je pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban.

Ministarstvu smo poslali fotografije iz oglasa prema kojima su utvrdili da sjekirica nije upisana u Registar kulturnih dobara. Ipak, budući da zakon propisuje da je svaki predmet za koji se “predmnijeva da ima svojstva kulturnog dobra, a nalazi se ili nađe u zemlji, moru ili vodi” vlasništvo RH, Ministarstvo je oglas proslijedilo policiji. Njihovi stručnjaci za ilegalni promet kulturnim dobrima pokušat će ući u trag sjekirici.

Kazna za prodaju do pola milijuna kuna

Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, prodavatelju sjekirice prijeti visoka novčana kazna utvrdi li se da je riječ o kulturnom dobru. Tako je zakonom propisano da će se osoba koja ne prijavi predmet za koji se predmnijeva da je kulturno dobro kazniti novčanom kaznom od 20.000 do 200.000 kuna. Kazna za prisvajanje i prodaju još je rigoroznija i kreće se u rasponu od 50.000 do 500.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:52