SVE VIŠE GRADILIŠTA

Bačić obišao Petrinju i Sisak: ‘Obnova od potresa dala je zamah razvoju ukupnog gospodarstva‘

No prije 10 godina u RH je bilo 140.000 zaposlenih radnika u graditeljstvu i svi su bili Hrvati, a danas je svaki treći radnik stranac

Branko Bačić

 Ronald Gorsic/CROPIX

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je u petak u Sisku da je obnova potresom pogođenih područja dala zamah razvoju građevinarstva i ukupnog gospodarstva, naglasivši da je na tom području u postupku obnove otvoreno 1010 gradilišta.

"Nakon gospodarske krize, pandemije i potresa graditeljstvo je u novom razvojnom zamahu", rekao je Bačić na 4. Susretu graditelja, u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HAK), ustvrdivši da je obrtništvo temelj uspješnog gospodarstva države.

Naglasio je da u građevinskom kolaču u Hrvatskoj sudjeluje 20.000 obrtnika ili malih poduzeća te da je graditeljstvo raslo za 8,4 posto u 2023. pri čemu je obujam poslova sedam milijardi eura.

Graditeljstvo u Hrvatskoj sudjeluje s 10 posto u BDP-u te je uz turizam najjača grana gospodarstva i nositelj ubrzanog gospodarskog rasta, rekao je Bačić koji je pokrovitelj skupa.

No ubrzani razvoj donio je graditeljima nove izazove, a najizraženiji problem je nedostatak radne snage jer je prije 10 godina u Hrvatskoj bilo 140.000 zaposlenih radnika u graditeljstvu i svi su bili Hrvati, a danas je svaki treći radnik stranac.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil rekao je da su lani u Hrvatskoj izdane 11.564 građevinske dozvole, što je 3,6 posto manje nego godinu ranije. No predviđena vrijednost tih radova je sedam milijardi eura ili 21 posti više nego 2022.

Župan Ivan Celjak rekao je da će na području županije uskoro biti otvoreno 36 gradilišta stambenih zgrada sa 666 stanova. Osim stanova i obiteljskih kuća na području županije grade se škole i bolnice te je otvoreno 50 gradilišta.

Ministar, koji je prije Siska obišao Petrinju, rekao je da nastavljaju s obnovom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U pratnji petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes i zamjenika župana Mihaela Jurića obišao je zamjensku obiteljsku kuću u koju se prije nekoliko dana uselila jedna obitelj, a potom i gradilište nove Srednje škole na Gavrilovićevom trgu.

Uz rekonstrukciju postojeće zgrade, gradi se sportska dvorana i spremište, a radovi vrijedni 9,6 milijuna eura trebali bi biti okončani u travnju, a u svibnju radovi opremanja. Ministar je naglasio da će nova Srednja škola biti završena prema planu.

"Nastavit ćemo s našim aktivnostima obnove na području Sisačko-moslavačke županije. Dosad smo obnovili oko devet tisuća objekata i izgradili 220 zamjenskih obiteljskih kuća i ono što je posebno važno - gradimo još 227 zamjenskih obiteljskih kuća", napomenuo je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:22