RASTROŠNOST

BAHATA AGENCIJA Plaćaju prostor 118 posto skuplje nego što bi smjeli, pretvaraju se da preporuka o cijeni najma ne postoji!

Dobili smo preslike ugovora o najmu koje je HAKOM sklopio s privatnom tvrtkom Officium partneri

U travnju ove godine Vlada je u sklopu racionalizacije troškova usvojila i svim ministarstvima proslijedila preporuku da državne agencije, zavodi i druga državna tijela koja nisu smještena u državnim zgradama ne smiju unajmljivati prostor skuplji od 11 eura po kvadratnom metru. Glasnogovornik Vlade Nikola Jelić tvrdi da se od travnja prema podacima Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI-a) svi ugovori o najmu sklapaju u okviru zadanog financijskog okvira, dakle po cijeni koja ne premašuje 11 eura po četvornom metru.

Ovih dana dobili smo preslike ugovora o najmu poslovnog prostora koje je u ljeto 2012. potpisala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) s privatnom tvrtkom Officium partneri d.o.o. Temeljem tih ugovora ta se državna agencija, čija je zadaća nadzirati zakonitost rada telekomunikacijskih operatora i pošte, 1. rujna 2012. preselila u Sky office, prestižni poslovni toranj u zapadnome dijelu Zagreba.

Astronomski skupo

Agencija je u tom poslovnom tornju unajmila 5138 kvadratnih metara uredskog prostora (sedam katova), zatim poseban prostor u koji je smjestila antene, 132 kvadrata skladišnog prostora i 40 parkirnih mjesta u garaži.

HAKOM je ugovorio cijenu zakupa uredskog prostora od 14,7 eura bez PDV-a po kvadratnom metru. Kad se tome doda PDV, cijena najma po kvadratu penje se na 18,4 eura. Međutim, posebnim ugovorom definirana je cijena održavanja uredskog prostora koja s PDV-om iznosi 5,6 eura po kvadratnom metru. Kad se cijeni najma pribroji cijena održavanja, dolazi se do cijene od 24 eura po kvadratu, što dvostruko premašuje cijenu najma koju je Vlada u travnju ove godine preporučila državnim tijelima. Za najam 5138 kvadrata uredskog prostora HAKOM mjesečno plaća 123.312 eura, čemu treba dodati 5500 eura za najam antenskog prostora, 1360 eura za najam skladišta te 5000 eura za najam 40 parkirnih mjesta. Pažljivim zbrajanjem svih stavki iz ugovora o zakupu došli smo do iznosa od 12,3 milijuna kuna koje HAKOM godišnje plaća tvrtki Officium partneri za zakup ureda i garaža u prestižnom poslovnom tornju.

29 m2 po zaposlenom

S obzirom na to da HAKOM u ovom trenutku ima 177 zaposlenih a unajmljuje 5138 četvornih metara uredskog prostora, izračunali smo da na jednog zaposlenog otpada čak 29 kvadratnih metara uredskog prostora, što je veličina prosječne garsonijere. Naši izvori iz HAKOM-a tvrde da čitavi dijelovi unajmljenih skupih ureda u Sky officeu zjape prazni. Na 19. katu poslovnog tornja, u prostoru od oko 730 kvadratnih metar,a nalazi se pet članova Vijeća HAKOM-a i njihove tajnice, ukupno desetak osoba.

Naš izračun pokazuje da je od rujna 2012. kad se HAKOm preselio u Sky office do danas, u svega dvije i pol godine, ta agencija privatnoj tvrtki na račun najma isplatila 38 milijuna kuna. Ugovor o najmu poslovnog prostora sklopljen je na razdoblje od 10 godina i istječe u rujnu daleke 2022.

Lučić bez komentara

Predsjedniku Vijeća HAKOM-a Draženu Lučiću uputili smo pitanje je li s obzirom na Vladinu mjeru iz travnja ove godine, kojom je cijena najma poslovnog prostora ograničena na maksimalnih 11 eura po kvadratu, pokrenuo postupak prijevremenog raskida ugovora s tvrtkom Officium partneri te je li zaposlenicima HAKOM-a doista potreban tako velik uredski prostor.

Lučić nam je odgovorio tek jednom, šturom rečenicom: “Do sada nismo zaprimili nikakvu odluku Vlade ili bilo kojeg drugog nadležnog tijela vezano za temu koju obrađujete pa je ne možemo ni komentirati”.

Državni ured za upravljanje državom imovinom (DUUDI) prati i nadzire provedbu Vladine travanjske mjere o najvišoj dopuštenoj cijeni najma koju plaćaju državna tijela. Ravnatelja DUUDI-a Mladena Pejnovića pitali smo odnosi li se Vladina mjera na sve državne agencije bez obzira na to financiraju li se one izravno iz proračuna ili imaju svoje izvorne prihode. “Vladine mjere štednje odnose se na sve državne agencije i mi u tome smislu ne pravimo razliku financiraju li se one izravno iz proračuna ili imaju svoje prihode. U oba slučaja riječ je o prihodima države”, rekao je Pejnović. Na pitanje je li Vlada ravnatelju HAKOM-a trebala uručiti neku odluku o ograničavanju cijene najma poslovnog prostora, Pejnović je odgovorio: “Vladine politike i mjera štednje trebaju se držati sva državna tijela i nitko ne bi trebao očekivati da mu se uruči posebna odluka o tome”.

DUUDI, objašnjava Pejnović, daje suglasnost za unajmljivanje poslovnog prostora unutar cijene po kvadratnom metru koju je Vlada preporučila, s tim da na jednog čovjeka dolazi najviše 15 kvadrata. HAKOM dakle krši Vladinu travanjsku mjeru ne samo cijenom dvostruko većom od maksimalne dozvoljene već i time što po zaposlenom ima 29 kvadrata.

Ugovore o najmu golemog i skupog poslovnog prostora u Sky officeu tijekom ljeta 2012. potpisao je bivši predsjednik Vijeća HAKOM-a Miljenko Krvišek. U veljači 2013. Sabor je u Vijeće HAKOM-a i za predsjednika Vijeća izabrao dotadašnjeg ravnatelja stručnih službi HAKOM-a Dražena Lučića.

Tko je odgovoran?

Dio bivših članova Vijeća već tada je upozoravao da je upravo Lučić kao bivši ravnatelj HAKOM-a uz Krvišeka najodgovorniji za sklapanje nepovoljnog ugovora. Bivši član Vijeća HAKOM-a Gašper Gaćina zbog sumnjive nabave namještaja za opremanje ureda podnio je i kaznenu prijavu protiv Krvišeka i Lučića. U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu odbili su odgovoriti na pitanje je li ta kaznena prijava odbačena ili je temeljem nje pokrenuta istraga. Jedinstveni posao zakupa prostora u Sky officeu u ljeto 2012. bio “razbijen” na više ugovora manje vrijednosti kao bi se stvorio privid da je ugovor o najmu manji od 8 milijuna kuna godišnje. Za ugovore vrednije od 8 milijuna, dužni su tražiti suglasnost Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:35