UDRUGA DOBILA PROSTOR

BANDIĆ POD SVOJ KROV POZVAO POČASNI BELIBURŠKI VOD Njihova stručna suradnica je gradonačelnikova vjerovatna suparnica na izborima

Prostor od 120 metara četvornih u strogom centru grada plaćat će 843 kune plus PDV
 HANZA media

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio je pod isti krov zgrade u kojem trenutno djeluje njegova stranka Rada i solidarnosti i gradska organizacija njegove bivše stranke SDP pozvati udrugu Počasni bleiburški vod, čija je stručna suradnica bila i moguća kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Bruna Esih.

Praška 2

Naime, Počasni bleburški vod dobio je od Grada Zagreba prostor na korištenje površine 120 metara četvornih na adresi Praška 2, u strogom centru grada, za mjesečnu naknadu od 843 kune uvećanu za PDV. Prostori za djelovanje udruge nalaze se na drugom katu zgrade, ispod Bandićeve stranke, a iznad zagrebačkog SDP-a.

Ugovor je potpisan na pet godina, no kako se oko tih prostora još vodi sudska bitka za utvrđivanje prava vlasništva, moguće je da se ugovor prekine i ranije.

Udruga koja je osnovana 1952. godine u Austriji svoje predstavništvo u Hrvatskoj otvorila je 2005. sa sjedištem na zagrebačkoj Ferenščici, a glavna djelatnost udruge je organizacija komemoracije na Bleiburškome polju.

Nedavno su se obratili Gradskom uredom za branitelje s molbom da im se dodijeli veći prostor za potrebe organizacije i pripreme projekata i programa vezanih uz očuvanje uspomene na hrvatske civile i vojnike ubijene nakon Drugog svjetskog rata na području Koruške, ali i ostale humanitarne djelatnosti, organiziranje komemoracija, izložbi, održavanje različitih simpozija, te za biblioteku i arhivu.

Dob članova

No isto tako, zamolili su da dobiju prostor u centru Zagreba. Razlog je sljedeći.

“S obzirom na to da udruga posjeduje stalni postav umjetničkih djela na temu bleiburške tragedije i Križnog puta, a imajući u vidu dob aktivnih članova i suradnika, potražuje se prostor veličine 100-250 metara kvadratnih u užem središtu grada Zagreba, u blizini tramvajskih ili autobusnih postaja”, stoji u obrazloženju.

Odluka o dodjeli prostora Počasnom bleiburškom vodu dogodila se u vrijeme najave da će se na skorašnjim lokalnim izborima za gradonačelnicu kandidirati i Bruna Esih, a što je gradonačelnik Bandić prokomentirao riječima “što više kvalitetnijih kandidata, to bolje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:07