GOSTOVAO U NEDJELJOM U 2

Bandić: Uređenje Cvjetnog i izgradnja fontane ispred NSK su u skladu sa zakonom

Bandić je odbio komentirati nalaz inspekcije Ministarstva financija u nadzoru proračuna Grada Zagreba
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u emisiji "Nedjeljom u 2" Hrvatske radiotelevizije da je u slučaju uređenja Cvjetnog trga i izgradnje fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice radio u skladu sa zakonom te je odbio komentirati nalaz inspekcije Ministarstva financija u nadzoru proračuna Grada Zagreba, o čemu su izvijestili mediji, dodavši da će se o njemu očitovati u roku od 15 dana.

Prema pisanju medija, nalazi inspekcije Ministarstva financija ukazuju da je Bandić u ta dva projekta nenamjenski i protuzakonito potrošio gotovo 25 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Bandić je rekao da još nije dobio rješenje ministarstva te da će se o njemu očitovati u roku 15 dana. Ministarstva, kako je rekao, donose mišljenja i rješenja ali će sud odrediti je li nešto rađeno u skladu sa zakonom ili nije.

Ti su projekti, smatra Bandić, potrebni Zagrebu i njegovu urbanom identitetu. Gradonačelnik unutar određenih programa može preraspodijeliti do pet posto sredstava, dodao je. Upitan što ako protiv njega bude podignuta kaznena ili prekršajna prijava, Bandić je odgovorio kako zna da sve radi po zakonu.

Istaknuo je kako je Gradska skupština usvojila gradski proračun i program radova te da su iz tih odluka proizašle financijske i ugovorene obveze prema izvođačima radova. Naglasio je da ga i zakon o fiskalnoj odgovornosti obavezuje na provedbu tih radova.

Odbacio je i tvrdnje medija da je Grad Zagreb pred finacijskim kolapsom rekavši da je Grad zadužen manje od bilo kojega grada u Hrvatskoj.

Bandić je neizravno potvrdio da će se kandidirati na predstojećim izborima za gradonačelnika kazavši da želi zagrebačkim biračima što više protukandidata. Upitan hoće li izići na izbore sa strankom ili samostalno, Bandić je odgovorio da ima dovoljno vremena da se odredi način izlaska. "Prema tome, sve u svoje vrijeme", rekao je.

Govoreći o svojoj kandidaturi za predsjednika Republike, Bandić je rekao da je sigurno trebao izići na izbore, dok je objašnjavajući svoj neuspjeh na parlamentarnim izborima, rekao da su njegovu kandidaturu građani očito procijenili kao "pokušaj sjedenja na dvije fotelje".

Ocijenio je da predsjednik Josipović, njegov tadašnji protukandidat, "dobro radi svoj posao". Sadašnju hrvatsku Vladu i premijera Zorana Milanovića kritizirao je rekavši da je trebala nastaviti započete infrastrukturne projekte predhodne vlade kao i njezine razvojne i infrastrukturne projekte, dodavši da očekuje brže i bolje poteze vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:08