EKSKLUZIVNO

BANDIĆ ZA UNIVERZIJADU ULAŽE 1,7 MILIJARDI: Za Dom sportova 300 milijuna više nego za Maksimir

Bandić želi realizirati bar devet kapitalnih projekata, pola novca stiže iz EU fondova...

Nevjerojatnih 1,72 milijarde kuna težak je akcijski plan gradske uprave za uređenje metropole do 2016. godine, kada će Zagreb nakon 29 godina ponovno postati domaćin Univerzijade.

Jutarnji list doznaje da gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici planiraju realizirati najmanje devet kapitalnih projekata koji će redefinirati sportski život u Zagrebu i ozbiljno promijeniti vizualni identitet metropole. Očekuje se da će najmanje 50 do 60 posto sredstava biti osigurano iz europskih fondova, dok bi se ostatak novca podmirio iz zagrebačkog proračuna.

Najznačajnija investicija, doznajemo, bit će izgradnja i rekonstrukcija Doma sportova u koji će biti uloženo procijenjenih 550 milijuna kuna! Ovo golemo ulaganje odnosi se na čitav niz novih objekata i pratećih sadržaja koji će biti izgrađeni u blizini Doma - podzemna garaža, nova dvorana, nova atletska dvorana u kojoj će se moći vježbati i zimi, uređeni bazeni i trg.

Otprije smo najavili da se očekuju i milijunska ulaganja u Dinamov stadion, gdje bi prema sadašnjim najavama Univerzijada trebala biti otvorena. Trenutni plan, doznajemo, je ulaganje od 250 milijuna kuna, čime bi priča o maksimirskom ruglu trebala biti okončana.

Velike promjene u naredne dvije i pol godine doživjet će i Kineziološki fakultet kraj kojeg bi se trebali graditi nova dvorana, Institut za kineziologiju, sportska igrališta s parkovima, a predviđena investicija za taj projekt, koja bi se također većinom osigurala iz EU fondova, iznosi 150 milijuna kuna. Gotovo stopostotna sredstva iz EU (200 milijuna kuna) osigurana su i za potpunu rekonstrukciju dva studentska doma - Cvjetno i Stjepan Radić.

Zagreb će, doznajemo, po prvi put dobiti i ragbi centar. Trenutno se razmatraju dvije lokacije, a ukupna ulaganja iznosit će 20 milijuna kuna.

Ove kapitalne investicije u sportske objekte pratit će i čitav niz drugih zahvata na ostalim sportskim objektima, poput dvorane KK Cibona čija se obnova također očekuje.

Osim investicija u sport, akcijski plan uređenja za Univerzijadu uključuje i najmanje dva kapitalna prometna projekta, a to su denivelacija rotora u Remetincu, što će koštati oko 180 milijuna kuna, te izgradnja i dogradnja Šarengradske ulice u iznosu od 180 milijuna kuna. Najavljuje se i da će Zagrepčani dobiti potpuno novi, uređeni Bundek. Aqua park na Bundeku, koji je gradonačelnik Bandić već najavio, zajedno s golemim površinama za rekreaciju građana i adrenalinskim parkom stajat će oko 200 milijuna kuna.

U Zagreb 2016. stići će oko 4000 natjecatelja iz 30-ak zemalja. Svi oni trebali bi svjedočiti novom Zagrebu.

Tako je predviđeno ulaganje od 30 milijuna kuna u dekorativnu rasvjetu na mostovima. Ukupno bi ih trebalo biti uređeno osam, jer se očekuje izgradnja još jednog pješačkog mosta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:16