PUT DO NOVE VEĆINE U SABORU

Bandiću i Karamarku fali još sedam ruku za izbacivanje Mosta

 EPH

Ja bih pričekao još mjesec, dva. Treba im dati šansu, a onda napraviti preslagivanje unutar koalicije - budite sigurni da ćemo imati dovoljno ruku. Tako je, bez pretjerano krzmanja, Milan Bandić u utorak hrvatskoj javnosti predstavio plan B: za slučaj da se Vlada niti pola godine nakon konstituiranja ne napravi pomak i počne se baviti problemima građana, nego – a upravo se to da iščitati iz njegovih riječi – nastavi eksperimentirati s Mostom i njihovim vetima, otezanjima i blokadama, piše Slobodna Dalmacija.

O tome je, potvrdio je novinarima Bandić, već razgovarao sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Dug put

Zagrebački gradonačelnik je, zapravo, rekao samo ono što u HDZ-u već neko vrijeme misle: da će, ako Most nastavi s ovakvim ponašanjem, morati posegnuti za drugim rješenjem. Onim u kojemu neće biti mjesta za Božu Petrova I njegove zahtjeve, ali će zato Bandiću porasti i utjecaj i težina. A možda i ključna uloga u onome što on zove preslagivanjem u Vladi.

Stranka Milan Bandić 365 na izborima je dobila dva zastupnička mandata. Tijekom pregovora o sastavljanju Vlade, u njegov zastupnički Klub ušli su još manjinski zastupnici Vladimir Bilek i Ermina Lekaj-Pljaskalj.

Spekulira se da bi njihov primjer mogao slijediti i bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, koji je odlučio podržati HDZ-ovu Vladu, ali I trojica Mostovih zastupnika Ivan Lovrinović, Ivica Mišić I Juro Martinović. Ako do toga doista dođe, Bandić bi mogao oslabiti Most i sebi pridodati ključnu ulogu u projektu izgurivanja te stranke iz Banskih dvora i formiranja nove, stabilnije saborske većine.

Ipak, put do toga je dug i – pokazuje parlamentarna matematika – poprilično neizvjestan.

HDZ i njegova Domoljubna koalicija u ovome trenutku na Markovu trgu kontroliraju 59 zastupničkih ruku. Milan Bandić u ovome ima četiri zastupnika, a možda i realne šanse da njihov broj u sljedećim mjesecima podupla. To ukupno iznosi 67 zastupnika – 9 manje nego što je potrebno za saborsku većinu.

Karamarko bi mogao pogaziti svoju riječ i “crnokošuljašu” Branimiru Glavašu, koji ima dva zastupnička mjesta, ponuditi, recimo, ministarstvo poljoprivrede. I Glavaš bi tu ponudu, usprkos svoj rezervi koju ima prema Karamarku, koji ga je strpao u zatvor, mogao prihvatiti.

No, HDZ i u tom slučaju ostaje kratak za još sedam ruku. Koje može tražiti ili u Mostu – što nije pretjerano realno – ili u prelasku gotovo čitavog zastupničkog Kluba HNS-a ka HDZ-u.

Discipliniranje neposlušnih

Neslužbene informacije govore da se Karamarko ovih dana susreo s novim šefom narodnjaka Ivanom Vrdoljakom. No unatoč svoj rezervi koju bivši ministar gospodarstva, nakon vlastitog iskustva iz Kukuriku Vlade može imati prema Zoranu Milanoviću, otvorenu koaliciju HDZ-a i HNS-a - pogotovo u jeku hajke protiv Vesne Pusić i njezine kandidature u UN-u koju u Saboru vode pravaši I HDZ-ovci – ipak je potpuno nerealno očekivati.

Karamarko je gurnuo i svoju stranku i Vladu radikalno udesno, a to je nešto čemu HNS ne može dati svoju potporu.

Stoga i priča o preslagivanju u vlasti puno više služi za discipliniranje Bože Petrova nego što ima neke ozbiljne šanse da se u konačnici i ostvari.

Barem kako sada stvari stoje, HDZ neće imati puno izbora: ili suradnja s Mostom ili - novi izbori.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:20