PLAKALA NA SUDU

Bankarica s računa klijenata počistila 4,5 milijuna kuna pa priznala: 'Smatram se jako krivom!'

Klijenti su joj bili i poznate osobe, poput redatelja i voditelja Roberta Knjaza ili pjevačice i voditeljice Sanje Doležal
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Smatram se jako krivom, ali ne onako kako je navedeno u optužnici. Radi se o drugačijim iznosima, drugačijim transakcijama - sa suzama u očima odgovorila je Maja Žužul (49), bivša službenica Zagrebačke banke, sucu zagrebačkog Županijskog suda Željku Horvatoviću kada ju je pitao je li kriva za zloporabu položaja i ovlasti “tešku” čak 4,5 milijuna kuna.

Nekada uzorna bankarica, a danas optuženica za 20-ak kaznenih djela na sud je došla iz malog mjesta Grubine u okolici Imotskog , kamo se odselila nakon što se otkrilo da je godinama neopaženo potkradala klijente u svojoj banci u Paromlinskoj ulici.

- Nemam primanja. Imala sam stan, više nemam ništa - tiho je rekla sucu Horvatoviću kad ju je pitao posjeduje li kakvu imovinu. Gdje je nestao novac, koji je navodno “počistila” s računa građana, nikome nije otkrila. Tijekom istrage branila se šutnjom i nije htjela reći ni zašto je to učinila.

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, Žužul je bila izuzetno organizirana. Gotovo šest godina uspijevala je raspolagati novcem s tekućih, deviznih i žiroračuna svojih klijenata, a da je ne otkriju njezini nadređeni. Svih tih godina čak je uspjela napredovati od obične referentice do voditeljice pojedinih odjela, a prije nego što se velika prijevara razotkrila, radila je kao bankarica za poduzetnike.

Optužena Žužul više je puta klijentima zatvarala oročene štednje bez njihova znanja te novac djelomično prebacivala na svoj račun i račune svojih roditelja , a dio novca koristila je i kako bi “pokrpala” račune drugih klijenata s kojih je prije podigla novac. Neke klijente nagovarala je da sami zatvore svoje devizne račune te im savjetovala da novac ulože u investicijske fondove. Kada bi poslušali njezin savjet, davala bi im lažne potvrde da je novac zaista završio u nekom investicijskom fondu, a zapravo ga je uplatila na svoj tajni račun. Klijenti su u prosjeku ostajali bez stotinjak tisuća kuna, a najveći iznos izgubio je V. P., kojem je tijekom ožujka s računa nestalo čak 1,4 milijuna kuna. To je prema optužnici ujedno i najveći pojedinačni iznos koji je Žužul ukrala.

Među njezinim je žrtvama i poznati televizijski voditelj Robert Knjaz. S računa njegove tvrtke Sirovina i sinovi bankarica Žužul je sredinom kolovoza skinula pozamašan iznos koji je uplatila na račun još jedne svoje žrtve. Naime, kada je D. Đ. shvatio da na njegovu računu nema novca te se obratio svojoj bankarici, ona mu je slagala da je došlo do pogreške u knjiženju. Stoga je s Knjazova računa namirila D. Đ., a Knjaza i njegovu tvrtku oštetila za oko 727.258 kuna.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, Žužul je prevarila i vlastitog šogora kojem je bez njegova znanja otvorila račun i podigla kredit te ga oštetila za ukupno 138.000 kuna. Optužena bankarica prevarila je i svoju šeficu D. Š., kojoj je navodno uzela oko 49.000 kuna.

Kada se u rujnu 2005. godine otkrilo što je Žužul godinama radila, Zagrebačka banka uručila joj je otkaz, a klijentima je nadoknadila svu štetu. Spor sa Zagrebačkom bankom oko povrata ukradenog novca vodi jedino M. Ć. ,kojoj je s računa nestalo oko 300.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:23