SLUČAJ CENTAR BANKE

BANKARSKI SKANDAL Linić ljut na bankaricu: na krivi račun uplatila je 75 milijuna kuna

Umjesto na račun Centar banke za posebnu namjenu novac je sjeo na običan transakcijski račun
 Arhiva CROPIX

Iako je operacija spašavanja Centar Banke u koju putem dokapitalizacije ulazi češka grupaccija J&T izgledala kao dovršena stvar situacija se neočekivano zakomplicirala. Prema informacijama izvora Jutarnjeg lista, a detaljno upoznatog s događanjima u Centar banci, doznajemo češki su investitori prvih 75 milijuna kuna za dokapitalizaciju uplatili na krivi račun.

Umjesto na bankovni račun za posebnu namjenu, takozvani escrow account, novac je sjeo na običan transakcijski račun.

Pismo iz Zagreba

Iz toga proizlazi da se novac koji je češki J&T uplatio može koristiti i u neku drugu svhu, a ne samo u dokapitalizaciju Centar banke. Ako nije riječ tek o zabuni s odabirom računa na koji će se sredstva uplatiti, to baca ozbiljnu sumnju na stvarne namjere J&T-ja u da uđu u vlasništvo male banke pred financijskom propašću.

Postupcima čeških investitora nije zadovoljan ni ministar financija Slavko Linić koji im je prošlog petka uputio pismo čiji je sadržaj Jutarnjem listu prepričao dobro informiran izvor. Linić je Češima poručio kako je neugodno iznenađen njihovim upornim inzistiranjem u ponovnom postavljanju uvjeta prodaje Centar banke. Naime, Česi svoje sudjelovanje u dokapitalizaciji Centar banke uvjetuje time da Državna agnecija za sanaciju banaka i štednih uloga (DAB) otkupi ukupni kreditni portfelj Centar banke financiran iz sredstava Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Linić u pismu ponavlja da im je na sastanku jasno rekao da će, nakon što J&T uđe vlasništvo Centar banke, država kroz dokapitalizaciju otkupiti samo dio kreditnog portfelja i to po fer vrijednosti.

Izigrana obećanja

Linić navodi kako nije zadovoljan ni time što je iznos dokapitalizacije izglasan na skupštini Centar banke u kolovozu značajno manji nego što je potrebno i manji nego je J&T naveo u Planu restrukturiranja Centar banke koji su predali DAB-u.

Istodobno, Savjet Hrvatske narodne banke dao je suglasnost češkoj J&T banci “za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Centar banke”.

Kako napominju u HNB-u, uvjet je da “J&T banka izvrši dokapitalizaciju Centar banke u skladu s odlukom glavne skupštine te banke od 16. kolovoza 2013. godine”.

Dokapitalizacija

Dioničari Centar banke tada su prihvatili ponudu grupacije J&T-a za dokapitalizaciju u iznosu od 150 milijuna kuna koja bi se provela u dvije etape, s uplatama od po 75 milijuna kuna. Time bi J&T Banka koja je dio grupacije postala vlasnik 50 posto plus jedne dionice Centar banke.

Za potpredsjednicu grupacije J&T-a Moniku Cereovu, kako je kazala u intervjuu Poslovnom dnevniku, uvjet uplate svih 150 milijuna kuna je “čist start”, odnosno čišćenje bilance od loših kredita. Ministar Linić, s druge strane, očito je malo sumnjičav prema češkom ulagaču i za očekivati je da će pregovori, kao i realizacija posla, potrajati.

Na kritike zašto je novcem poreznih obveznika država uopće spašavala jednju privatnu banku putem FGS-a, Linić je nedavno odgovorio kako je alternativa bila samo skuplja.

-Sigurno je da je bilo glupo koristiti FGS-ove za sanaciju banaka, ali da li dalje dopustiti propadanje banke - upitao je.

U protivnom, za osiguranu štednju morao bi platiti 500 milijuna kuna iz proračuna odnosno iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

-Birajte, hoćete li platiti 500 milijuna ili ćete s 50 milijuna pokušati spasiti banku - odgovorio je ministar novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:20