SELJACI NA NOGAMA

Baranjski seljaci organizirali prosvjed upozorenja: Traktorima blokirali osječku obilaznicu

 Miroslav Martinić / EPEHA / CROPIX

BILJE - U organizaciju Udruge "Baranjska brazda" danas su na baranjskoj obilaznici na prosvjed upozorenja izašli seljaci sa stotinjak traktora nezadovoljni stanjem u agraru, posebice prijedlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu za koji kažu da pogoduje velikim proizvođačima na štetu srednjih i malih poljoprivrednika, a traže da ih hitno primi premijer Zoran Milanović.

Seljaci traže i da im se kaže datum kada će im biti isplaćeni poticaji ističući kako bez njih nema proljetne sjetve koja je na vratima.

S porukom da je pet do 12 za rješavanje gorućih problema u agraru prosvjednici su se okupili na samom ulazu u Baranju, na baranjskoj obilaznici, oko kilometar od dravskog mosta s baranjske strane, a predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić rekao je da je riječ o jednodnevnom prosvjedu upozorenja Vladi, ministrima poljoprivrede i financija Jakovini i Liniću.

Budući da se radi o magistralnoj cesti nismo je blokirali jer ne želimo dodatno stvarati probleme građanima koji to zaista nisu zaslužili, rekao je Pranjić dodajući da će se prosvjed, koji je počeo u 12 sati održavati do 16 sati.

Cilj nam je da nas konačno ozbiljno shvate posebice uoči drugog saborskog čitanja prijedloga zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, te da ga nikako ne usvoje kako je predlažen, rekao je ističući kako traže da ih hitno primi premijer Milanović i odgovorni u Vladi za rješavanje agrarne politike.

Naglasio je kako "seljačke udruge ozbiljno upozoravaju da predloženi zakon isključivo pogoduje velikim proizvođačima, a za srednje i male je totalna propast".

'AKO SU MOJA BAHATOST I AROGANCIJA RAZLOZI DA SELJACI BUDU NA ULICI, ONDA ĆE TIH RAZLOGA IMATI JOŠ PUNO' Linićeva poruka seljacima

Već sada hrvatski proračun gubi godišnji oko 300 milijuna kuna jer se pogodovalo davanjem u koncesiju zemlje velikim proizvođačima uz minimalnu naknadu od 200 do 300 kuna po hektaru, dok u isto vrijeme seljaci moraju plaćati najam između 1500 do 2000 kuna, što nije pošteno, ustvrdio je.

Seljaci također traže da im se jasno i glasno kaže datum kada će im biti isplaćeni poticaji, jer im dolaze ovrhe i stanje se dramatično pogoršava.

Izjava da seljaci prvo moraju podmiriti svoje porezne dugove pa da će onda biti isplaćeni poticaji je neozbiljna, jer svatko zna da seljak prvo mora dobiti novac da bi se riješio dugova ili otići u ovršni postupak banaka koje nemaju milosti. Seljaci ne bježe od svojih obveza, ali tražimo pomoć, a vezano za poticaje jasno je da su oni potrebni kao kruh jer bez njih nema proljetne sjetve koja je na vratima, rekao je Pranjić.

Najavio je kako će se svakodnevno u po jednoj od slavonskih županija organizirati prosvjedi upozorenja, navodeći kako ima informacije da sutra prosvjedi kreću u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u srijedu u Virovitičko-podravskoj, u četvrtak u Križevačko-koprivničkoj i tako redom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:03