ŠEF SDP-OVOG KLUBA

Bauk: Plenković je od Kovesi dobio ‘europsku šamarčinu‘, a na izborima će od građana dobiti ‘hrvatsku šamarčinu‘

Bauk je naveo kako su se građani danas mogli podsjetiti kako izgledaju neovisne institucije

Arsen Bauk

 Tomislav Kristo/Cropix

Potpredsjednik saborskog Kluba SDP-a Arsen Bauk osvrnuo se na izjavu europske tužiteljice Laure Kovesi da o nadležnosti EPPO-a ne odlučuju vlada i političari već pravosuđe, istaknuvši kako je premijer dobio "europsku šamarčinu", a na izborima će od građana dobiti "hrvatsku šamarčinu".

"Najprije je tjednima puštao, kako je europska tužiteljica rekla, dimnu zavjesu da nisu uzeli europski novac nego hrvatski novac. Danas je dobio europsku šamarčinu od europske tužiteljice, a na izborima će dobiti hrvatsku šamarčinu od hrvatskih građana", rekao je Bauk u nedjelju na konferenciji za medije.

U razgovoru za N1 Kovesi je komentirajući tvrdnju premijera Andreja Plenkovića da istraga o eventualnim zlouporabama na Geodetskom fakultetu nije u nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) ustvrdila kako "vrlo dobro procjenjuju svoju nadležnost, pridržavaju se Uredbe i pravila kada je riječ o nadležnosti EPPO-a".

Bauk je naveo kako su se građani danas mogli podsjetiti kako izgledaju neovisne institucije i kako izgledaju tužitelji koji "ne ulaze pod okriljem noći u auta osoba netom izašlih iz pritvora, ne guglaju propise na zahtjev stranačkih čelnika, koji se izražavaju normalno, a ne reducirano te koji se ne hvale političarima da su cijelu svoju obitelj vodili da preferencijalno glasaju za njih".

"Takve institucije imala je nekad i Hrvatska, a imat će ih opet kad nakon izbora ukinemo ‘lex AP‘, promijenimo Zakon o državnom odvjetništvu i smijenimo Turudića. Sad znamo tko čuva EU novac, a pitamo se tko čuva hrvatski novac", rekao je Bauk.

Istaknuo je kako im je zadaća pobijediti na izborima kako bi mladi svoje najproduktivnije godine proveli u normalnoj i demokratskoj zemlji, a ne u zemlji bez pravde radi pravosuđa, bez nade radi korupcije i bez slobode radi "lexa AP".

Upitan tko bi po njemu trebao odlučivati o nadležnosti u ovom sukobu nadležnosti, odgovorio je kako bi to, prema analizi uredbe koju je naručila Europska komisija, trebao raditi sud - nacionalni sud ili Sud Europske unije.

Bauk se na konferenciji za medije osvrnuo i na izabranog novog predsjednika hrvatskog nogometnog prvaka Dinama, klupsku legendu Velimira Zajeca, što je proslavilo više tisuća navijača Dinama ispred stadiona Maksimir.

"Jedan od predsjednika HDZ-a Dinamu je ukrao ime, a jedan od donatora HDZ-a Dinamu je ukrao srce. Navijači su najprije vratili Dinamu ime, a danas su mu vratili i srce - ja im na tome kao Hajdukovac čestitam", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:58