NAJAM KOŠTA 2500 KN

Bauk živi u stanu nekadašnje kolegice iz MORH-a: ‘Mogla sam bilo kome iznajmiti, ovo mi je sigurnije‘

‘Gledali smo da ne bi došli u moguću poziciju sukoba interesa. Sve sam prijavila u imovinskoj kartici‘, pojašnjava Višnja Tafra

Višnja Tafra i Arsen Bauk

 Damjan Tadić/Marko Todorov/Cropix

Arsen Bauk, dugogodišnji saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar uprave, zadnjih barem 14 godina živi u unajmljenom stanu od 58 četvornih metara koji je u vlasništvu Višnje Tafre i njezine majke.

Bauk, kako smo doznali, ne plaća nikakvu nadoknadu, već najam stana košta 2500 kuna, točno onoliko koliko mu mjesečno podmiruje Sabor na račun V. Tafre, nekadašnje dugogodišnje službenice i dužnosnice Ministarstva obrane, a sada ravnateljice Uprave u Ministarstvu pravosuđa i uprave, te njene majke.

Višnja Tafra i Bauk zajedno su radili u MORH-u od 2000. do 2004., kada je on bio pomoćnik ministra, a ona tajnica. Kada je Kukuriku Vlada 2011. započela mandat, Bauk je postao ministar uprave, a ona prvo tajnica kabineta, a potom 2012. i zamjenica ministra obrane Ante Kotromanovića. Dok je bio ministar, kako smo doznali, a potvrdila nam je to i Višnja Tafre, Ministarstvo uprave plaćalo joj je mjesečno 3400 kuna najamnine. Državni dužnosnici u ministarstvima, naime, nemaju ograničenje od 2500 kuna kao saborski zastupnici. Ukupno su Višnja Tafra i njena majka u zadnjih 14 godina na račun Bauka od države zaradile 460.000 kuna, ili više od 60.000 eura. Višnja Tafra u tome ne vidi ništa sporno. Kaže da nema nikakvog sukoba interesa jer Bauk nije bio u stanu dok su zajedno radili u MORH-u. Kada je tadašnja podstanarka izašla, kaže, on je rekao da želi biti podstanar, a sve je dogovarao njen pokojni otac.

- Mogla sam to bilo kome drugome iznajmiti i imati i veće prihode, ali ovo mi je bila sigurnija varijanta, sigurnije plaćanje, nemate problema s najmoprimcima. I gledali smo na to da ne bi došli u moguću poziciju sukoba interesa. Također, sve sam prijavila u imovinskoj kartici – pojašnjava Višnja Tafra. U imovinskoj kartici doista je prijavila pola vlasništva nad tim stanom i mjesečne prihode od 1250 kuna koliko dobije od najma. Ostatak dobije njena majka.

Arsenu Bauku postavili smo niz pitanje oko najma stana, ali ni na jedno nije odgovorio već je poručio da nam podatke daju državna tijela koja ih i imaju.

- Sve je to već objavljivano i dostupno pa neka oni koji su za to plaćeni to naprave. Drago mi je da se konačno počeo na pravi način primjenjivati Zakon o pravu na pristup informacijama, koji sam donio još kad sam bio ministar i drago mi je da ga primjenjuje moj tadašnji zamjenik – poručio je Bauk.

Naime, podatke o privatnim najmodavcima kojima Sabor plaća 2500 kuna mjesečne najamnine dobili smo upravo na temelju odredbi tog zakona, i to nakon što su se službe konzultirale s Povjerenikom za informiranjem Zoranom Pičuljanom, koji nam je dao za pravo. A upravo je on bio Baukov zamjenik u Ministarstvu uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:30