REAKCIJE NA MILANOVIĆA

Benčić: ‘Postoji način da se izbjegne ono što smo imali s Tuđmanom...‘; Selak Raspudić: ‘Evo što bi moglo biti u pozadini‘

Za komentar na optužbe koje je iznio predsjednik Milanović upitali smo zastupnike oporbe

Sandra Benčić i Marija Selak Raspudić

 Cropix/

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je u obraćanju u izravnom televizijskom prijenosu optužio premijera Andreja Plenkovića i vladajuće da pripremaju politički udar na ustavni poredak i demokraciju te da Hrvatsku vraćaju u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke.

Milanović od premijera traži da žurno, već danas, održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e, s obzirom na to da 10. srpnja istječe mandat ravnatelja u ostavci Ivici Kinderu.

Za komentar na optužbe koje je iznio predsjednik Milanović upitali smo zastupnike oporbe, Sinišu Hajdaša Dončića (SDP), Mariju Selak Raspudić (Most), Sandru Benčić (Možemo), Franka Vidovića (Socijaldemokrati) i Mišela Jakšića (SDP).

"Kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost mogu reći da, ako je namjera Andreja Plenkovića da imenuje ravnatelja VSOA-e bez kontrole Odbora, onda je to udar na ustavno-pravni poredak. Čelni čovjek VSOA-e mora, kao i SOA-e, zbog demokratskih standarda biti imenovan konsenzusom premijera i predsjednika. Sve drugo nas vraća u mračne 90-te", kaže Siniša Hajdaš Dončić, SDP:

Mostova Marija Selak Raspudić kaže kako je znakovito da je Zoran Milanović indirektno zaprijetio neimenovanim vojnim strukturama koje bi pristale na politizaciju vojske. "To može značiti da u pozadini ovog sukoba tinjaju i vojni sukobi, a što nikako nije dobro za sigurnost Hrvatske. U konačnici, dogovor oko ravnatelja VSOA-e treba se postići. Na tom tragu vjerujem da će građani svojim političkim povjerenjem honorirati onoga tko bude dosljedan u inzistiranju na dogovoru, pokazujući da je njegov temeljni cilj dugoročna stabilnost i očuvanje ustavnog poretka Hrvatske, dok će politički stradati svatko tko vlastiti ego stavi ispred interesa svoje zemlje, kaže Selak Raspudić.

Sandra Benčić iz Možemo kaže kako je pitanje VSOA-e, u kojoj postoje mnogi problemi od vrha do dna, od novca do kadroviranja, ozbiljno pitanje, ali kamo sreće kad bi to bio jedini problem. "Procedura nalaže da ministar predlaže kandidata za čelnika VSOA-e oko kojeg se premijer i predsjednik moraju usuglasiti. To je dugo tako radi sustava demokratske kontrole koji uključuje i nadzor Vijeća i Odbora za nacionalnu sigurnost. Trenutno je ključna ugroza evidentna nespremnost i namjerna nevoljkost da se nadzire i upravlja energetskim sektorom, što je premijer Plenković potvrdio rekavši da do petka ništa nisu znali i nemaju kontrolu nad HEP-om i INA-om. Kada bi se zaista dogodilo da premijer bez suglasnosti predsjednika i mišljenja nadležnog Odbora za nacionalnu sigurnosti nametne ravnatelja, to bi bio udar na demokraciju. Zato postoji nadzor kako bi se izbjeglo ono što smo imali s Tuđmanom. I to se ne smije ponoviti, kaže Benčić.

Dodaje i da je premijerov poziv predsjedniku da se ispriča bezobrazluk i podcjenjivanje hrvatskih građana jer je posao premijera definiran Ustavom. "Neka Plenković izvoli obaviti ono za što je plaćen, neovisno o tome je li mu to ugodno ili nije", zaključuje Benčić.

Franko Vidović iz Socijaldemokrata kaže kako bi on reagirao na isti način kao i predsjednik Milanović.

"Bit je da želimo imenovati novog ravnatelja VSOA-e, a nismo još ni postojećem dali razrješnicu, koju moraju potpisati i premijer i predsjednik. To bi bio prvi pristojan korak do novog ravnatelja. Predsjednik Milanović upozorio je da bi Vlada mogla pokušati imenovati zamjenika ravnatelja VSOA-e mimo usuglašavanja s njime. Davnih godina maknuli smo obavještajnu službu iz kontrole Ministarstva jer je takva koncentracija moći dovodila do kršenja ljudskih prava. Zato su imenovane dvije osobe koje imaju najveći legitimitet da se usuglase oko čelnika obavještajne zajednice. To nijedna mućkalica ne može derogirati. Koga god da premijer pokuša imenovati, taj netko će uvijek morati odgovarati predsjedniku. Ministarstvo nije odradilo svoj dio posla, ministar obrane mora dobiti privolu i od premijera, i od predsjednika, i onda napisati prijedlog, kaže Vidović i dodaje kako se nikad u povijesti Odbora nije dogodilo da bi im došao dokument za imenovanje bez supotpisa predsjednika i premijera.

Mišel Jakšić iz SDP-a smatra da je predsjednik Milanović nastupio državnički i patriotski. "Ulazimo u fazu ustavne krize, a ovaj puta su krizu izazvali HDZ i Andrej Plenković zbog želje da cijeli aparat podčine sebi. Teško mi je predvidjeti što predsjednik sada može učiniti", kaže Jakšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:31