MESIĆ NA KOSOVU

Beograd pobjesnio: ‘Prvo je pomilovao Rimca, a sada nas još provocira s Kosovom’

Osude iz Hrvatske Hebrang oba poteza smatra suvišnim, a Pupovac tvrdi da je Mesić mandat trebao završiti boljim odnosom sa Srbijom
 AFP

ZAGREB - Nizom posljednjih poteza u koje spada i posjet Prištini predsjednik Mesić na vrlo efikasan način kvari odnose sa Srbijom, ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasljedniku, optužio je predsjednik Srbije Boris Tadić hrvatskog predsjednika koji je uoči okončanja mandata odlučio službeno posjetiti Kosovo.

Antieuropska odluka

Mesić je jučer u Prištini primljen s najvišim počastima. Boris Tadić je posebnim priopćenjem osudio Mesićev posjet državi čiju nezavisnost Srbija ne priznaje. Posebno se okomio i na pomilovanje Siniše Rimca, bivšeg merčepovca kojem je Mesić za godinu dana smanjio osmogodišnju kaznu za zločine u Pakračkoj poljani. Tadić je bio neuobičajeno oštar: - Kada odlazeći predsjednik Hrvatske pomiluje zlikovca koji je ubijao srpsku djecu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu i duboko antieuropska i anticivilizacijska odluka, s onu stranu razuma.

Rimac je jedan od osumnjičenih za ubojstvo obitelji Zec ‘91.: majke, oca i 12-godišnje Aleksandre.

Mesić je na svečanoj sjednici kosovskog parlamenta rekao kako njegov posjet Kosovu nije uperen ni protiv koga.

Prijatelj Kosovara i Srba

- Došao sam na Kosovo kao prijatelj mlade države i svih njezinih građana, i Kosovara i Srba. Ponavljam, i Kosovara i Srba - istaknuo je Mesić. Poručio je da je Hrvatska vrlo zainteresirana za razvijanje odnosa sa Srbijom, ali da neće dopustiti da njezini odnosi s jednom zemljom budu taoci odnosa s drugom zemljom.

Tajnik srpske vlade za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da je u svemu dobro bar to što je Mesić odustao od dolaska na Kosovo na pravoslavni Božić, što bi bila “najotvorenija provokacija”. Prvotna Mesićeva ideja je bila da se 7. siječnja u Prizrenu nađu predsjednici iz regije.

Beogradski B92 prenosi Žarka Puhovskog, koji kaže da je Mesić neoprezno postupio i da nije jasno kako se nitko u Mesićevu timu nije dosjetio da će to u Srbiji biti shvaćeno kao provokacija.

Izabrao drukčiji put

Ni hrvatski političari ne misle da je Mesić dobro učinio.

Andrija Hebrang (HDZ) oba Mesićeva poteza, posjet Kosovu na kraju mandata i pomilovanje Siniše Rimca, smatra potpuno suvišnim. “Hrvatska je svoj stav prema Kosovu izrazila već svojim priznanjem neovisnosti i nije sad bilo potrebe dodatno narušavati odnose u regiji. Što se tiče pomilovanja, doista nema mjesta pomilovanju počinitelju ratnog zločina”, ocijenio je Hebrang.

- Predsjednik je pogriješio i u pogledu termina odlaska na Kosovo i u pogledu pomilovanja Siniše Rimca. Mandat je trebao okruniti otvaranjem nove stranice u hrvatsko-srpskim odnosima, no nažalost odlučio se na drukčiji put - ocijenio je Milorad Pupovac (SDSS).

Kombinacija pomilovanja Rimca i posjeta Kosovu nije dobra za odnose sa Srbijom, ističe i Tonino Picula (SDP).

- Ne znam što je Mesića navelo da pomiluje ubojicu djeteta. S druge strane, činjenica je da je Mesić puno napravio u razvoju međunarodnih odnosa, posebno u regiji. No, ovaj njegov posjet Kosovu, na kraju mandata, ne pomaže odnosima sa Srbijom. Čini se da su odnosi Zagreba i Beograda bili puno perspektivniji prije nekoliko godina - kaže Picula.

Ostvarenje ambicija

Darinko Kosor (HSLS) ističe da je neprimjereno da Mesić koristi zadnje dane mandata za ostvarenje vlastitih ambicija.

- Mesić nikad nije krio da želi biti posrednik u zemljama regije, od Kosova, BiH, preko Makedonije i Albanije. Sporno je da koristi položaj predsjednika za ostvarenje svojih budućih ambicija - upozorava Kosor.

Jedino Ivo Banac smatra da je Mesić trebao ići na Kosovo. - Hrvatska ne smije u tom pogledu povlađivati Srbiji. Srbija poručuje: “nemojte vi dirati Kosovo, a mi se nećemo petljati u BiH”. Mislim da tu ne može biti nikakvog popuštanja i to je Mesić dobro procijenio - kaže Banac.

TKO JE VAŽNIJI

SRBIJA

Izvoz Ukupni hrvatski izvoz u Srbiju u prvih je 11 mjeseci 2009. iznosio nešto više od 500 milijuna američkih dolara, dok smo u istom razdoblju iz Srbije uvezli robe u vrijednosti većoj od 255 milijuna dolara, pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), u koje je, međutim, uključeno i Kosovo.

Ulaganja Ukupna hrvatska ulaganja u Srbiju od 1999. do sredine 2009. iznosila su nešto više od 490 mil. eura, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Najveći hrvatski ulagači u Srbiju su Agrokor, Pevec, Vindija, Dukat, Našicecement, Croatia osiguranje i Magma.

KOSOVO

Izvoz Hrvatski izvoz na Kosovo, prema podacima kosovske Carine i HGK, u prvih je šest mjeseci 2009. vrijedio 20,7 milijuna eura. U istom smo razdoblju s Kosova uvezli robu u vrijednosti od samo 400.000 eura.

Ulaganja Preciznih podataka o hrvatskim ulaganjima na Kosovu nema. Među najvećim hrvatskim ulagačima na kosovskom tržištu je Croatia osiguranje, koje je u Prištini 2005. osnovalo tvrtku-kćer Croatia Sigurimi, tešku tri milijuna eura, a među hrvatskim ulagačima na Kosovu su i Ina i Ledo. Od stotinjak hrvatskih tvrtki prisutnih na kosovskom tržištu značajnije poslove dobili su IGH i Ingra.





Pupovac od Mesića traži da lobira za povlačenje tužbe

Milorad Pupovac je uime Srpskog narodnog vijeća od predsjednika Mesića zatražio da se zauzme za povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Tužba za genocid proizvodi dubinski nesporazum u međusobnim odnosima: time se krenulo krajem osamdesetih, s time treba završiti nakon dvadeset godina i politički deblokirati odnose Hrvatske i Srbije, poručio je Pupovac Mesiću u pismu od 11. prosinca.

Naši političari razilaze se u stavu treba li Hrvatska povući tužbu protiv Srbije. Pravno, izgleda za pobjedu nemamo, a politički nam truje odnose sa susjedom.

- Tužba treba ostati - smatra Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a. - No u politici uvijek treba ostaviti otvoreni prostor da se to i drukčije riješi, naprimjer kad Hrvatska i Srbija uđu u EU - istaknuo je Kosor.

Ivo Banac na pitanje treba li povući tužbu odgovara: - Apsolutno ne. Ciljevi srpske politike 90-ih uključivali su stvaranje Velike Srbije etničkim čišćenjem, i to se može smatrati genocidom. Ako BiH nije uspjela s tužbom, vjerojatno neće ni Hrvatska, ali to ne znači da moramo odustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:20