BOROVO NASELJE

BEOGRADSKE ŽENE U CRNOM 'O Vukovaru se šuti, a odgovornost Srbije je ogromna'

U prostorijama Borovo Commercea bila je pričuvna bolnica, iz koje su nakon pada ovog dijela grada, također nasilno odvedeni, a potom ubijani, ranjenici
 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Prigodnim programom i Kolonom sjećanja od Borovo commercea do crkve Gospe Fatimske na Trpinjskoj cesti obilježena je i 22. obljetnica stradanja Borovo naselja. Podsjetimo, u prostorijama Borovo commercea bila je pričuvna bolnica, iz koje su nakon pada ovog dijela grada, također nasilno odvedeni, a potom ubijani, ranjenici.

- Ovdje je puno bilo ubijenih, na taj dan 54 osobe, a još ne znamo točan broj nestalih odavde. Tu je u pričuvnoj ratnoj bolnici bilo oko 1.000 ljudi. Iz Vukovara se traži još 297 osoba nestalih, a sa cijele Vukovarsko-srijemske županije 415 - kazala je Manda Patko iz udruge Vukovarske majke, kojima su se i ove godine u obilježavanju priključile Žene u crnom iz Beograda.

One su i u ponedjeljak u Beogradu imala prosvjed pod nazivom „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, zbog čega su ranijih godina imale puno problema u svom gradu i državi.

- Situacija se samo prividno promijenila. Sinoć smo bile okružene policijskim jedinicama i nije bilo napada na nas iz prostog razloga koji je vrlo tužan i zabrinjavajući da je ono što se dogodilo u Vukovaru je prekriveno šutnjom, radvnodušnosti, ignoriranjem i zaboravom. Mislim da medijska pažnja onom što se jučer dogodilo u Vukovaru odvraća i političku elitu od pitanja odgovornosti. Smatram da je to jako ozbiljno zato što je odgovornost Srbije za ono što se dogodilo ogromna i ima još jako puno za učiniti na kazneno-pravnom, moralno-političkom planu, jer se s riječi nije prešlo na djela - kazala je Staša Zajović iz beogradske udruge, koja je prenijela i kako je u Srbiji doživljena podijeljena Kolona sjećanja.

- Sve je bilo fokusirano na tu podijeljenu Kolonu sjećanja i to je neka vrsta alibija da se ne postavi pitanje odgovornosti. U tom smislu bi oni koji proizvode tenzije trebali ozbiljno razmisliti, jer to pokazuje da oni koji zloupotrebljavaju patnju, bez obzira na etničku pripadnost, djeluju na uštrb i štetu žrtava, a da još uvijek na žalost nije došao trenutak kada žrtve osjećaju da su jednakopravne, jednako vrijedne - istaknula je Zajović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:13