TISKOVNA KONFERENCIJA

BERNARDIĆ JOŠ UVIJEK NE OTKRIVA KOGA ĆE PODRŽATI ZA GRADONAČELNIKA 'Ono što je sigurno, razgovaramo s HNS-om već dvadeset godina. Nastavit ćemo'

 CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić održao je u četvrtak kasno poslijepodne konferenciju za medije na kojoj se, između ostalog, osvrnuo na odluku Ustavnog suda, lokalne izbore i osnutak komisije za odlučivanje o suočavanje s prošlošću, javlja N1.

Kad je u pitanju SDP-ov kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba, Bernardić je rekao da je to odluka Gradske organizacije. "Ono što je sigurno, razgovaramo s HNS-om već dvadeset godina. Nastavit ćemo razgovarati", rekao je Bernardić, dodavši da će se kandidat za gradonačelnika odrediti nakon nacionalnoga dogovora. "Očekujemo nacionalni dogovor s HNS-om, nakon nacionalnog dogovora - kandidat za gradonačelnika", rekao je Bernardić.

"Hrvatski nacionalni interes i građani Zagreba su nam ispred političkih interesa, ako to znači korak nazad, onda je to OK. Nacionalni dogovor, vjerujem u njega. Danas sam se našao sa 6 predsjednika stranaka, govorim o ljudima kojima je Hrvatska na prvom mjestu", kazao je Bernardić.

"SDP ima jasan plan za Zagrebački holding koji treba imati za cilj građanima uštedjeti 200 kuna svaki mjesec na uplatnicima kroz uštedu, kroz obnovu fasada, kroz vodovodni sustav gdje su gubici preveliki'', rekao je Bernardić te dodao kako su promjene nužne nakon lokalnih izbora, jer građani zaslužuju perspektivniji grad.

Dotaknuvši se aktualne teme oko tzv. Zakona o pobačaju, Bernardić je kazao da niti jedna promjena zakona ne smije biti u smjeru ograničavanja prava žena. "Apsolutni prioritet SDP-a je pravo i intima žena i drago nam je zbog odluke Ustavnog suda", kazao je Bernardić.

O osnivanju Povjerenstva za suočavanje s prošlošću rekao je kako Povjerenstvo osniva komisija za suočavanje s prošlošču ali je jasno da je "Za dom spremni" u Jasenovcu neprimjeren i bez komisije. "Nedopustivo je marširanje profašističkih snaga kroz centar Zagreba. Treba osuditi porast nasilja u Hrvatskoj. SDP se suočio sa svojom prošlošću, a sada se desnica mora odreći i svoje prošlosti, odnosno NDH. Vlada se treba suočiti sa sadašnjošću i okrenuti se budućnosti", rekao je Bernardić.

Komentirajući Zakon o radu vezan uz stručno osposobljavanje, Bernardić je istaknuo kako je jasno da je sadašnji zakon pun problema. "Mlada jeftina radna snaga će zamijeniti blagajnice, a na taj se način neće spriječiti iseljavanje mladih. Moguća je i ustavna tužba. Zalažemo se za poštivanje radnog prava. Nedopustivo je da 3500 poslodavaca ne isplaćuje plaću. To je poruka da ljudi odlaze iz Hrvatske", rekao je Bernardić.

Dotaknuvši se stanja u stranci, odnosno činjenice da je Tomislav Saucha napustio SDP i u Saboru postao nezavisni zastupnik, Bernardić je rekao ga će ga na funkcijama po odborima zamijeniti Bojan Glavašević, prenosi N1.

Komentirajući slučaj Milanke Opačić, Bernardić je kazao da je primala prijetnje te da ne želi čekati. "Moramo intervenirati, jer je kasno kad se prolije krv", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:29