SDP-ovci U LONDONU

BERNARDIĆ SA SKUPA SOCIJALISTA 'Corbyn mi je sličan, jer ni on nije imao potporu dijela Kluba'

Britanski socijalisti i laburisti okupili su europske kolege kako bi razmotrili budućnost koju donosi Brexit

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i Ranko Ostojić jučer su boravili u Londonu kao sudionici konferencije PES-a, Stranke europskih socijalista i britanskih laburista koji su okupili europske kolege kako bi se pripremili za izazove koje predstavlja izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Konferenciju “Cesta ka Brexitu” otvorio je Jeremy Corbyn, predsjednik Laburističke stranke, koji je istaknuo da, iako Brexit nije bio njegov željeni ishod niti željeni ishod njegovih ljevičarskih kolega diljem Europe, on je stvarnost s kojom se valja zajednički suočiti.

“Mi možemo i moramo zajednički raditi diljem međunarodnih granica. Mi jesmo i moramo biti internacionalisti”, poručio je Corbyn koji se dan ranije našao na nišanu stranačkih kolega zbog poraznih rezultata na lokalnim izborima na kojima su laburisti izgubili i tradicionalno ljevičarske dijelove Britanije.:

“Brexit će, po mome mišljenju, odrediti budućnost Europske unije i on bi se mogao pokazati blagoslovom za EU ako se pokaže lošim za ekonomiju, radna mjesta i standard života u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je, vjerujem, izgledan scenarij. To bi moglo označiti poraz konzervativaca i nacionalista” - komentirao je Bernardić dojmove sa svog prvog međunarodnog okupljanja u funkciji predsjednika SDP-a. Iako socijaldemokratske stranke proživaljavaju krizu diljem Europe Bernardić vjeruje da će socijaldemokrati uskoro postati važniji nego ikad jer u fokus stavljaju ljude prije svega, naglasivši da “socijaldemokrate spajaju vrijednosti, a konzervativce povlastice Unije”.

Bernardić se tijekom boravka u Londonu družio s Corbynom s kojim, kaže, dijeli neke zajedničke točke, uključujući naslijeđenu stranačku situaciju u kojoj dio kluba zastupnika nije na strani svoga predsjednika. Sukladno tome, Bernardić je komentirao nedavnu seriju kritika stranačkog kolege Ranka Ostojića: “Trudim se uložiti dosta napora u međuljudske odnose u stranci i s time ću nastaviti. No, prije svega dolazi nacionalni interes, Hrvatska mi je važnija i od stranke kojoj pripadam”. Ranko Ostojić mu se pridružio kao osoba najpozvanija da govori o pitanju sigurnosti, rekao je, a njihov zajednički boravak u Londonu prije svega je za cilj imao iskazivanje kompetentnosti. “Velik broj kolega i kolegica iz socijaldemokratskih stranaka Europe suočava se s daleko većim problemima nego mi u Hrvatskoj. Mi smo stabilni. Niti jedna Vlada do sada nije imala slabiju potporu nakon prvih 120 dana! Mi se spontano vraćamo svojim korijenima i to ne može imati trenutni efekt, ali vjerujem da će se socijaldemokrati uskoro proširiti kao val diljem Europe”, procjenjuje Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:23