ŠEF SDP-a

BERNARDIĆ 'SDP ne ide na službenu komemoraciju u Jasenovac. Vlada u 24 sata može riješiti problem ploče s natpisom Za dom spremni, samo ako ima volje'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" potvrdio je da SDP neće biti dio službene komemoracije u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac.

- Ono što je počelo s odnosom Tomislava Karamarka prema antifašizmu, nastavilo se s imenovanjem Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture čiji je stav prema antifašizmu poznat te neuklanjanjem ploče s natpisom "Za dom spremni". Treba imati pijeteta prema žrtvama i na mjestu koje je masovno stratište jasno je da je jedan takav pozdrav je neprimjeren. Zato smo mi zatražili provođenje nadzora i skidanje ploče. Ova Vlada to nažalost nije napravila. Interpelaciju smo ovaj tjedan uputili u saborsku proceduru, kako bi jednostavno proveli zakon. Idemo sa Savezom antifašističkih boraca, udrugama, Židovskom općinom i svima onima koji se tamo idu pokloniti žrtvama. Ova Vlada možda ne radikalizira problem, ali ga, s druge strane, niti ne rješava. To je problem, kazao je Bernardić.

U jučerašnjoj emisiji Hrvatskog radija "Poligraf" ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a i drugi sugovornici, složili su se da problem ne datira od Vlade Andreja Plenkovića, već je SDP-ova Vlada bila ta koja nije donijela odgovarajuću zakonsku uredbu da se takve poruke ne stavljaju na ploče, kazala je voditeljica i urednica emisije Jasmina Popović. Bernardić je na to kazao da je Vlada tu da rješava probleme.

- Ova Vlada je tu već šest mjeseci. Ovaj se problem riješi u 24 sata, samo ako postoji volje, dodao je.

Govoreći o Agrokoru, predsjednik SDP-a kazao je da izvanredni povjerenik Ante Ramljak očito drži stvar do lokalnih izbora.

- Osigurana sredstva su potpuno neznatna za sve ono što treba napraviti u Agrokoru. Voljeli bismo da smo vidjeli neki dugoročniji plan restrukturiranja. Za sada su samo isplaćene plaće. No, prema dobavljačima je isplaćeno tek 10-15 posto sredstava što je daleko i od dovoljnog. Naš je zadatak da zaštitimo hrvatsku poljoprivredu i zato ćemo uputiti zakon o malom gospodarstvu, o trgovini, kojim ćemo htjeti osigurati na svim policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zastupljenost proizvođača. Naš strateški interes je zaštititi poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj. Što se tiče lex Agrokora upozoravali smo da se zakon ne može pisati zbog jedne kompanije, rekao je između ostalog Davor Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:33