ŠEF SDP-a O UHIĆENJIMA

BERNARDIĆ 'Todorić je imao 6 mjeseci za pripremu obrane. Neka Plenković kaže je li se itko iz Vlade s njim sastajao i nakon donošenja Lex Agrokor'

 Bruno Konjević / CROPIX

Današnja uhićenja u Kulmerovim dvorima izazvala su brojne reakcije medija, građana, stručnjaka i političara. O slučaju se izjasnio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je na konferenciji za novinare rekao da istraga neće stati na tome danas te da će se proširiti na političare i sve koji su pomogli.

'Očekujem brzu istragu i sudski proces. Najgore što se može dogoditi da se odigra još jedan proces bez rezultata, da odgovorni završe bez osude kao što smo mogli vidjeti na primjerima Sanader, Vidošević, Polančec i najnovijim primjerima gdje nitko nije odgovarao. Napravi se predstava za javnost, DORH napravi posao, a na hrvatskom pravosuđu se sve zaustavi. To neće vratiti povjerenje u institucije. Mislim da je ovo danas još jedan dokaz da saborsko povjerenstvo mora što prije nastaviti s radom jer nam je svima u interesu da se istina otkrije, da građani saznaju tko je i na koji način sve sudjelovao u rastu giganta još od prvih HDZ-ovih vlada do zadnjih događanja, pisanja Lex Agrokora. Na sva ta pitanja zaslužuju svi odgovor', rekao je.

Prozvao je zatim Plenkovićevu Vladu.

'Da li se vlada nakon pisanja Lex Agrokora u međuvremenu pokušavala nagoditi ili dogovoriti, pozivam Plenkovića da odgovori da li je nakon pisanja Lex Agrokora bilo sastanka Todorića s predstavnicima Vlade, tko je pisao Lex Agrokor i kako je moguće da predsjednik Vlade jedne zemlje može diktirati ritam uhićenja. Plenković nije odgovorio ni na jedno pitanje i ne samo to, nego je produbio sukob i sumnju u cijelu situacijau oko Agrokora. Todorić je aktivirao Lex Agrokor, zakon koji je za njega pripremio premijer Plenković.'

Na upit o povjerenstvu, Bernardić smatra da ono treba svakako nastaviti s radom, a da probleme može stvoriti jedino HDZ.

'Povjerenstvo je formirano, HDZ jedino može opstruirati to povjerenstvo. Bilo je ovih dana mutnih stvari, to je sad jasno. Za građane je važno da se sazna prava istina o Agrokoru. Nema razloga da povjerenstvo ne počne s radom. Istraga se odnosi na falsificiranje, zloupotrebu, zalazi u računovodstveni dio. Plenković u tom slučaju mora biti ispitan među prvima.'

'Plenković je rekao da s uhićenjem treba pričekati. Mi još uvijek ne znamo što se tamo događa. Zar vam nije sumnjivo da Todorić tek sad iznosi optužbe na račun cijele Vlade, da mu se dalo šest mjeseci vremena da priprema svoju obranu, što ga u procesu danas nema? To su sve sumnjive stvari', dodao je.

Dodao je na koncu da vladajući u zadnjih godinu dana nisu riješili ni jedan jedini problem. Cijela Vlada za to i ovo sve mora odgovarati, smatra Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:47