ČETVRTA TOČKA DNEVNOG REDA

BERNARDIĆ TRAŽI OD GLAVNOG ODBORA SDP-a 'Oni koje izbacim iz stranke moraju nam vratiti saborske mandate'

 Goran Mehkek / CROPIX

Vodstvo SDP-a ozbiljno se priprema za scenarij prema kojemu bi aktualna kriza u kojoj se zaljuljala fotelja predsjednika stranke Davora Bernardića završila ozbiljnim osipanjem Kluba zastupnika SDP-a, raskolom stranke, dodatnim slabljenjem utjecaja SDP-a u Saboru i još manjim prihodima koji će ubuduće stizati na stranački račun iz proračuna.

O brigama koje u ovom času muče Bernardića i vodstvo SDP-a najbolje svjedoči dnevni red 6. sjednice Glavnog odbora koji će se održati u subotu. Na dnevnom redu je samo pet točaka, a četvrta je “zahtjev za davanje ostavke na zastupničku dužnost”.

Moralna odgovornost

- Glavni odbor je tijelo koje rukovodi strankom između dvije Konvencije, a ova točka dnevnog reda je samo provedba Statuta - kaže Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a ukazujući na članak 93. stavak 3. stranačkog Statuta koji kaže da “ako zastupnik/zastupnica u Hrvatskom saboru krši Program SDP-a ili tijekom mandata prijeđe u drugu stranku, Glavni odbor ga/ju isključuje iz SDP-a i traži da podnese ostavku na zastupničku dužnost”.

U subotu će se samo donijeti zaključak da se statutarna odredba ima primijeniti, a na zastupnicima koji će eventualno biti izbačeni iz SDP-a ili sami otići je odluka hoće li se odazvati pozivu Iblera i vratiti mandate. Fabijanić kaže da se zakonski nikome ne može oduzeti saborski mandat, a na onome tko dobrovoljno ili prisilno napušta stranku s kojom je ušao u Sabor ostaje moralna odgovornost i odluka hoće li mandat vratiti stranci.

Premda se čini kako su se strasti u SDP-u malo stišale, a znatan broj SDP-ovaca se javno očitovalo da su protiv izbacivanja članova, sudbina Milanke Opačić i Miranda Mrsića, čije su mjesne organizacije tražile da ih se isključi iz SDP-a, i dalje je neizvjesna.

Tajno ili javno glasanje

U subotu će prva točka sjednice Glavnog odbora biti glasanje o nepovjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću. Valja očekivati da će se kao prethodno otvoriti pitanje treba li glasanje biti javno ili tajno. Nakon što se potvrdi (ili dodatno uzdrma) Bernardićeva pozicija na čelu stranke, slijedi rasprava o “aktualnoj političkoj situaciji”.

Treća točka dnevnog reda bit će potvrđivanje odluka Predsjedništva i tek će se iz nje vidjeti kakav je scenarij za budućnost Opačić i Mrsića u SDP-u. Ako ih se odluči izbaciti, odmah će im se uručiti zahtjevi da vrate mandat i odreknu se dužnosti saborskih zastupnika.

Premda je dnevni red relativno kratak, rasprava bi mogla trajati cijeli dan, to prije što je zadnja točka dnevnog reda “razno”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:04