SPORNO PISMO

BERNARDIĆEV POTEZ IZAZVAO OGORČENJE U DIJELU SDP-a 'To pismo je veliki promašaj, ispao je naivan i servilan HDZ-u, a sebi i stranci nanio je štetu!'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Davor Bernardić postupio je politički naivno, servilno prema HDZ-u i nanio je štetu sebi i cijelom SDP-u - kaže jedan od istaknutih SDP-ovaca komentirajući pismo koje je uoči Božića šef SDP-a Bernardić uputio premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću.

“Pozivam vas još jednom da Novu godinu započnemo ne samo kao politički suparnici, nego i kao odgovorni političari koji će konstruktivno razgovarati o vitalnim interesima Hrvatske i odlukama koje će odrediti kvalitetu života”, naveo je Bernardić u pismu i zamolio premijera termin za sastanak.

To pismo prvi je u intervjuu u novogodišnjem broju Jutarnjeg spomenuo Plenković, dodavši da o temama od nacionalnog interesa treba postići konsenzus i da je u tom pogledu otvoren prema SDP-u, ali naglasio je da se zna tko je vlast, a tko oporba. Nakon te informacije, iz SDP-a je izašlo cijelo pismo koje brojni SDP-ovci ne odobravaju dok osobe bliske novom vodstvu daju podršku Bernardiću. Kao teme o kojima bi razmijenio mišljenja s premijerom Bernardić je naveo minimalnu plaću, odnos prema sindikatima javnih službi i zaposlenima u obrazovanju i zdravstvu, poštivanje zakona i Ustava u ideološkim pitanjima i konačni prestanak revitalizacije ustaštva, decentralizaciju i reformu regionalne uprave i samouprave, olakšavanje uvjeta poslovanja za gospodarstvo, efikasniju javnu upravu te širokopojasni internet.

- Pismo je promašaj. Cilj je trebao biti da pokažemo kako smo konstruktivna oporba, ali Bernardić to ne uspijeva javno komunicirati. Njega nitko ništa ne pita. Plenković je ispao inferioran - kaže član Predsjedništva SDP-a. Domagoj Hajduković, smatra da je Bernardićev čin pozitivan politički potez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:16