ZA SVE UREĐAJE

BESPLATNA APLIKACIJA S AKTUALNIM CIJENAMA GORIVA Otkrijte na kojoj benzinskoj možemo proći najjeftinije

 Zeljko Puhovski / CROPIX

ZAGREB - Mobilna aplikacija s cijenama goriva na benzinskim postajama dovršena je i besplatno dostupna na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, izvijestio je u srijedu ministar Ivan Vrdoljak na konferenciji za novinare.

Aplikaciju se može instalirati na sve vrste mobilnih uređaja. Korisnici uz njezinu pomoć mogu pratiti kretanje cijena na benzinskim postajama i usporediti ih.

Uz informacije o cijenama derivata, aplikacija će putem geolokacije ili pretraživanja davati informacije o udaljenosti korisnika od benzinske postaje, kao i druge korisne informacije za vozače, poput radnog vremena ili postojanja pristupa za invalide, itd.

Putem portala o cijenama goriva i aplikacije potrošači mogu prijaviti sve uočene nepravilnosti u cijenama motornih goriva, primjerice eventualna odstupanja od cijena dostavljenih Ministarstvu gospodarstva.

Iz tog ministarstva ističu kako, uz dodatno povećanje prava i zaštite potrošača te pružanje nove usluge vozačima, žele potaknuti i tržišno natjecanje među trgovcima motornim gorivima.

Naime, od 15. veljače trgovci svaku promjenu maloprodajne cijene naftnih derivata i/ili biogoriva moraju dostaviti Ministarstvu. Te promjene vidjet će se na portalu i aplikaciji. Potrošači stoga mogu usporediti prijavljene cijena s onima na postajama i u slučaju neslaganja izvijestiti inspekciju Ministarstva gospodarstva.

Ministar gospodarstva Vrdoljak poručio je trgovcima da će oni koji budu imali cijene znatno više od drugih, riskirati gubitak tržišta i obratno, oni s povoljnim cijenama mogu očekivati veći tržišni uspjeh.

Na pitanje koliko je koštala izrada portala i aplikacije, Vrdoljak odgovora da je sto tisuća kuna, koliko su iznosili ti troškovi, povoljno s obzirom na to da je razvijen vrlo efikasan alat za poticanje punog tržišnog natjecanja.

U Ministarstvu kažu da je u tijeku razvoj inačice aplikacije za engleskom jeziku, koja bi od posebne koristi trebala biti turistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 01:44