SUĐENJE SANADERU

Bianca Matković priznala: Da, uzela sam novac! To je bila kompenzacija za stranački rad

Prema istražnim iskazima optuženih koji su priznali nedjelo, Bianca Matković je bila jedna od HDZ-ovih dužnosnika koji su primali naknade iz "crnog fonda"
 CROPIX

Nekoć vrlo bliska suradnica bivšeg premijera Ive Sanadera i bivša ministrica bez portfelja Bianca Matković prvi put svjedoči o aferi Fimi-media na Županijskom sudu u Zagrebu.

NOVO 10:39 - Tužiteljica: Jeste li vi osobno primali isplate od Branke Pavošević?

Bianca Matković odgovorila je da je bilo gotovinskih isplata.

- No ne radi se o isplatama meni za moje poslove, nego se radi o kompenzaciji za obavljane poslove tipa obilaska terena, ako sam negdje išla na mini-sabor... dakle nije bilo putnih naloga već se plaćao paušal za troškove. Ti su troškovi bili slani u računovodstvo Branki Pavošević.

Tužiteljica je predočila isplatnice iz 2009. na kojima je pisala naknada za 5. i 6. mjesec na oko 15 tisuća kuna na što je Matković rekla kako je to potpisala, ali se ne sjeća da je pisala naknada za 5. i 6 mjesec te da su to troškovi za Zajednicu žena kojoj je ona bila na čelu.

- Ja sam predložila da se u HDZ-u napravi predsjedništvo Zajednice žena što je i napravljeno, međutim nisu postojala sredstva za rad. Radilo se o posjetama Catritasima, domovima umirovljenika, dorniranju udrugama za borbu protiv raka dojke, pa su isplate bile namijenjene tim troškovima i išle su preko tajništva stranke.

No, nakon prvog predočavanja, USKOK-ova tužiteljica je predočila novu isplatnicu koja je glasila na 200 eura, na što se Bianca Matković zagledala u isplatnicu i rekla: - Nije to moj potpis, hmm... Moje ime se piše Bianca i sigurno se nisam potpisala gdje je moje ime napisano krivo, sa k i sa j.

Nakon što je predočena i treća isplatnica na kojoj piše Bianca Matković 2000 mjesečno, Matković je rekla: - Ja sam vam zaboravila reći da sam bila i zamjenica direktora Središnjeg izbornog stožera i tajnica za politički marketing, te se i tu radi o paušalima koji su plaćeni za troškove obavljenih poslova.

-------------------------------------------------------------------

10:15 - Bianca Matković je od 2003. do 2008. bila neformalna članica predsjedništva stranke, a prema vlastitim riječima i šefica kabineta predsjedničke stranke.

Na pitanje je li predsjedništvo raspravljalo o materijalno financijskom stanju stranke, Matković je odgovorila da jeste.

- Kampanje, donacije, pomoć raznim projektima... bilo je govora i o završnom računu stranke. Glavni tajnik je o tome izvijestio predsjedništvo.

Jeli bilo govora o plaćanju pjevača, pitala je tužiteljica Željka Mostečak.

- Rekli su na predsjedništvu koliko novaca imamo i radio se plan kampanje. Bilo ja govora i o pjevačima, ali ne i o konkretinim iznosima.

Tko je odlučivao o honorarima, pitala je tužiteljica.

- Svi pjevači su bili upućivani u tajništvo.

Je li tajnišvo samo donosilo odluke?

- Odluke donosi predsjedništvo, ali operativno svakodnevne je potpisivalo tajništvo.

Znate li išta o kupovini odjeće iz crnog fonda?

- Znam nešto. Donesena je odluka u tajništvo da se nabavi radna odjeća jednom godišnje. Mene je o tome obavijestila Branka Pavošević. Rekla je da je proširen popis osoba koje će dobivati radnu odjeću.

Da li znate što o isplaćivanju gotovinskih naknada, upitala je tužiteljica. Na što Bianca Matković odgovorila da su neke od osoba koje su radile u predsjedništvu stranke nakon pobjede na izborima 2003. prešle raditi za Vladu.

- Tamo im je plaća bila oko 4000 kuna. No nakon radnog vremena u Vladi došli su nazad u stranku. Pitali su me 'Šefice hoće li to biti plaćeno?' O tome sam ja obavijestila Sanadera koji je rekao da bi trebalo biti plaćeno. Tada je reagirao tadašnji tajnik Branko Vukelić.

Tužiteljica je pitala jesu li te osobe imale ugovor o radu ili djelu.

- Ne znam. U tajništvu su rekli da će to biti sređeno i da će naći model da se to plati.

09:45 - U 9.30 sati počelo je suđenje za aferu Fimi-media.

Prije početka rasprave obrana Ive Sanadera je predložila kao dokaz novi dokument, a riječ je o dokumentu od 12. svibnja 2008. koji je potpisao tadašnji premijer Sanader.

USKOK se protivio usvajanju tog novog dokumuneta, no sud ga je odlučio prihvatiti.

Na redu je ispitivanje Biance Matković.

07:37 - Nekoć vrlo bliska suradnica bivšeg premijera Ive Sanadera i bivša ministrica bez portfelja Bianca Matković danas će se prvi put naći na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje će svjedočiti o aferi Fimi-Media.

Na raspravi se danas trebao pojaviti Damir Polančec, no budući da u to vrijeme ima drugu raspravu, njegovo je svjedočenje odgođeno za 24. rujna. Umjesto njega svjedočit će Matković.

Tijekom čitanja iskaza bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević, koja je priznala postojanje crnog stranačkog fonda, spomenuto je da su se izvučena sredstva iz državnih poduzeća isplaćivala i nekim HDZ-ovim ministrima. Među prozvanim ministrima našla se i Matković, koja je navodno primala 8000 kuna na mjesec iz stranačke blagajne.

Suđenje počinje u 9:30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:49