NEOBIČNA REAKCIJA

Bijeg koji je teško objasniti: Detalji iz Šemperova života odaju dojam da je on visokomoralna osoba

Po svemu, Dalibor Šemper odaje dojam visokomoralne osobe, s istančanim osjećajem za ranjive i slabije

Privođenje predstojnika ureda Potpredsjednice Vlade Dalibora Šempera u Općinsko državno odvjetništvo
 

 Robert Fajt/Cropix

Zašto Dalibor Šemper nije stao nakon udesa u Štikadi u petak u 20.40 sati? Ako već nije vidio grupu djece, ni čuo njihove vriskove, niti osjetio da je udario jedno od njih, kako se branio tijekom ispitivanja, zašto nije stao kako bi provjerio štetu na svojem Suzukiju i prijavio štetu koju je napravio na javnoj imovini? To bi bilo logično za pravnika koji dobro poznaje propise i koji godinama radi na visokim pozicijama u javnoj upravi. To su pitanja koja će se, među ostalim, propitivati tijekom sudskog postupka koji će uslijediti.

Osim po njegovom profesionalnom profilu, sam čin bijega s mjesta nesreće, a pogotovo nepružanje pomoći ozlijeđenom dječaku, nikako se ne uklapa ni u osobni profil Dalibora Šempera. Čovjek je izraziti pacifist, na društvenim mrežama ostavljao je poruke tipa "vodimo ljubav, a ne rat", iako je neženja i nema djece, javno je pružio podršku Udruzi Roda za njihovu akciju "24 sata uz dijete u bolnici". U svojoj imovinskoj kartici je naveo da je aktivni član Udruge prijatelji životinja i Joga u svakodnevnom životu. Na svojem Facebooku se svojevremeno pohvalio da je kupio čak i veganske cipele, odnosno obuću u kojoj nema životinjskog podrijetla.

Po svemu Dalibor Šemper odaje dojam visokomoralne osobe, s istančanim osjećajem za ranjive i slabije. Neslužbeno smo, također, doznali da se ni u jednom trenutku od uhićenja nije pozvao na svoj profesionalni status niti je koristio svoj utjecaj, te da su gospićki policajci doznali da je predstojnik u Uredu potpredsjednice Vlade RH tek kada su u sustav unosili njegove osobne podatke. Utoliko je njegov postupak bijega još teže objasniti, dakako, ukoliko mu se sve okolnosti iz policijske kaznene prijave dokažu na sudu.

Podsjetimo, nakon prometne nesreće Šemper je zadržan na triježnjenju od jednog promila u prostorijama gospićke policije, nakon čega je u subotu ujutro formalno uhićen i kazneno prijavljen jer je pod utjecajem alkohola prouzročio tešku nesreću i "htio napustiti mjesto događaja bez da ozlijeđenom dječaku pruži pomoć iako je to mogao učiniti". Potom je predan pritvorskom nadzorniku te je u zatvoru proveo noć na nedjelju, kada je prepraćen u Karlovac i ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu te na Županijskom sudu, gdje mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Kazneni zakon za izazivanje prometne nesreće s teško ozlijeđenom osobom predviđa zatvorsku kaznu do 8 godina. Osumnjičeniku će sud pri izboru kazne otegotnim okolnostima cijeniti vožnju u stanju alkoholiziranosti i bijeg s mjesta nesreće, ako se te okolnosti dokažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:11